Ciupercile
Champignon (Agaricus bisporus) contin o gamă largă de vitamine,
minerale, carbohidraţi, proteine, fibre şi fitonutrienţi care sunt
importante pentru sănătatea umană. Practice, gustoase şi nu numai,
ciupercile sunt recunoscute pentru conţinutul lor scăzut în calorii şi
grăsimi, iar proteina vegetală obţinută din ciuperci se află pe locul
doi, pe plan mondial după cea din soia: 30-40% din greutatea lor uscată
sunt proteine (carnea are doar 15-25%). Toate aceste elemente, fac din
ciupercile comestibile o sursă excelentă de hrană, fiind considerate
alimente cu o valoare nutritivă ridicată.
Consumul de ciuperci aduce beneficii
importante organismului uman, spun cercetătorii. Astfel, introduse in
alimentaţia zilnică, ciupercile previn bolile cardiovasculare si
apariţia unor afecţiuni grave, cum este cancerul mamar sau diferite boli
provocate de slăbirea sistemului imunitar.
Ciupercile mai au rol in regenerarea
ţesuturilor, elementele lor intră în alcătuirea sistemului nervos,
asigură buna funcţionare a glandelor (tiroida), contribuie la formarea
anticorpilor şi la functionarea normală a pielii etc.
Toate acestea se datorează
substanţelor biologic active din ciuperci: minerale (potasiu, fier,
calciu, magneziu, sodiu, fosfor, zinc, seleniu) şi vitamine (B1, B2, B3,
B5, B6, B12, D, E). Testate ştiinţific, aceste nutrimente antioxidante
previn aterosleroza, bolile memoriei, reduc riscul atacurilor cerebrale,
au virtuţi antitumorale şi imunologice.
Complexul vitaminic B este esential
pentru cresterea si dezvoltarea organismului dar si pentru o varietate
de functii metabolice. Aceste vitamine joaca un rol important in
activitatea unor enzime ce controleaza reactiile chimice din organism.
Astfel de enzime sunt implicate in transformarea hranei in energie sau
in alte substante utile organismului. Astfel, femeile insarcinate sau
sportivii, precum si copiii au nevoie de un nivel mai crescut de
vitamine B, fata de celelalte persoane.
Cercetatorii de la Universitatea din
Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci contin de 12 ori mai
multa cantitate de L-Ergothioneine decat germenii de grau.
Ergothioneine este un aminoacid, puternic antioxidant, care protejeaza
ADN-ul organismului (materialul nostru genetic) de actiunea radicalilor
liberi ce ataca permanent si vatameaza membranele celulelor.
Un aspect deosebit de important este acela că prin fierberea ciupercilor nu scade cantitatea acestui antioxidant.
Glucidele, numite în mod curent
carbohidraţi (manita, glucoza, trehaloza, zaharoza şi celuloza ) şi alte
substanţe lipsite de azot (glicogen, chitină, hemiceluloză etc.), sunt
substanţe organice cu rol important în metabolism, fiind constituienţii
fundamentali ai materiei vii. Glucidele din ciuperci sunt formate din
glicogen, asemănător cu cel din carnea animalelor. Ciuperca este singura
plantă din întreg regnul vegetal care conţine glicogen, fiind denumită
şi “carne vegetală”. Pentru oameni, glicogenul serveşte la înmagazinarea
energiei şi detoxifierea organismului. Glicogenul se găseşte în ficat
si in muschi.
Cateva ciupercute albe contin o
cantitate de potasiu mai mare decat cea continuta de o portocala.
Potasiul reprezintă 44-47% dintre elementele minerale continute intr-o
ciuperca, oxizii acestuia cu apa dau baze şi participă la menţinerea
echilibrului acido-bazic al organismului, iar sărurile de potasiu
contribuie la reglarea conţinului de apă din celulele vii. In plus,
potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Fierul
din ciuperci combate anemia si este necesar pentru asimilarea
vitaminelor apartinand complexului B, pentru producerea hemoglobinei
(proteina globulelor rosii) si are rol in dezvoltarea intelectuala, in
special la copii.
Aceste ciuperci pot fi consumate si ca aliment dietetic de catre diabetici. Studiile au aratat ca ciupercile Champignon reduc nevoia de insulina pentru a regla glucoza din sange. Acest efect apare datorita continutul lor foarte scazut de carbohidrati (3,45%) si foarte abundent in proteine si vitamine din complexul B. De asemenea, nu conţin amidon care în organism se transformă în zahăr.
Datorita continutului de zinc,
ciupercile reprezinta un remediu excelent in lupta impotriva depresiei, a
stresului si a starilor de anxietate.
Seleniul este un mineral care
previne imbolnavirea inimii, a tumorilor cancerigene si contribuie la
evacuarea mercurului toxic din organism.
Seleniul este un antioxidant care
lucreaza impreuna cu vitamian E pentru a proteja celulele de efectele
daunatoare ale radicalilor liberi. Barbatii care au consumat doza dubla
recomandata zilnic de seleniu au redus riscul de cancer de prostata cu
65%.
În favoarea ciupercilor trebuie
menţionat şi faptul că acestea sunt singura legumă proaspătă care
contine vitamina D (specifică pentru carnea de peşte). O porţie de 4-5
ciuperci Champignon aduc în dietă 4% din necesarul zilnic de vitamina D,
care joacă un rol important în sănătatea oaselor şi a dinţilor, dar şi
pentru sănătatea părului, pielii şi unghiilor.
Ciupercile comestibile din specia
Agaricus bisporus - binecunoscutele ciuperci Champignon - conţin
substanţe care inhibă activitatea unei enzime implicate în producţia de
estrogen, reducand astfel şi riscul dezvoltării cancerului de san.
Prin conţinutul lor în vitamine şi
săruri minerale, ciupercile Champignon sunt considerate energizante şi
mineralizante. Ele combat anemia, oboseala, astenia si sunt recomandate
în perioada de convalescenţă. Unii nutriţionişti menţionează că aceste
ciuperci au şi virtuţi antialergice.
Testările a 11 specii de ciuperci,
în majoritate comestibile printre care şi Champignon, au dovedit a avea o
acţiune inhibitoare faţă de virusul poliomielitei, verificări ce au
fost confirmate în laborator pe cobai şi maimuţe.
Aceste ciuperci pot fi consumate si ca aliment dietetic de catre diabetici. Studiile au aratat ca ciupercile Champignon reduc nevoia de insulina pentru a regla glucoza din sange. Acest efect apare datorita continutul lor foarte scazut de carbohidrati (3,45%) si foarte abundent in proteine si vitamine din complexul B. De asemenea, nu conţin amidon care în organism se transformă în zahăr.
Persoanele obeze pot manca ciuperci
Champignon datorita senzatiei de satietate pe care acestea o confera si
continutului lor caloric scazut (daca nu sunt prajite sau gatite cu
ulei). Pe langa proteine de calitate, ciupercile nu contin colesterol,
sunt usor de digerat si au multe fibre, avand o multime de avantaje
comparativ cu carnea. Nu au efecte negative asupra digestiei, aşa că
sunt recomandate în orice dietă de slăbit.
Ciupercile Champignon sunt un
ingredient delicios şi sănătos pentru multe mâncăruri, putand fi
consumate in foarte multe moduri: in salate, crude sau coapte, fierte
sau semicalite, alaturi de alte legume.
Din păcate, in scurt timp ele încep
să-şi piardă frumoasa culoarea albă şi să oxideze. Acest lucru se poate
evita cu un mic truc. Înainte de a introduce ciupercile crude în
sertarul pentru legume al frigiderului, stropiti-le cu puţin suc de
lămâie şi le veti prelungi considerabil durata de viaţă. Dacă vi se pare
că sucul de lămâie le dă un gust prea acru, atunci îl puteţi dilua cu
apă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu