Grasimile din ciocolata cu lapte provoaca boala coronariana
In ciocolata neagra exista o cantitate mare de cacao, iar aceasta este bogata in flavonoizi, compusi care se sintetizeaza natural in anumite plante, recunoscute a avea proprietati miraculoase asupra sanatatii, afirma nutritionistul Lygia Alexandrescu, citata de Agerpres.
Grasimile din ciocolata cu lapte sunt saturate, iar consumul lor creste componenta nociva a colesterolului si deci riscul de boala coronariana,
precizeaza specialistul citat de Agerpres: "In pastaia de cacao exista
semintele de cacao si acestea contin un procent mare (20%) de
flavonoizi. Flavonoizii se mai gasesc intr-o mare varietate de plante:
afine, mere, alune, ceapa, ceai verde, etc. Proprietatile flavonoizilor
au devenit un subiect foarte discutat atat in media, cat si in jurnalele
de specialitate. S-a dovedit experimental ca, prin consumul de alimente
de origine vegetala bogate in flavonoizi, organismul este protejat
impotriva stresului oxidativ, adica isi manifesta capacitatea de
substanta antioxidanta."
Lygia Alexandrescu mentioneaza ca antioxidantii ajuta celulele
organismului sa reziste la atacul radicalilor liberi care se formeaza in
corp in urma proceselor biochimice, precum digestia unor alimente
foarte procesate, inspirarea unui aer incarcat cu substante toxice
(noxe, nicotina, etc): "Atunci cand cantitatea de antioxidanti din
organism scade, radicalii liberi actioneaza negativ si variat asupra
organismului, de la cresterea nivelului colesterolului sanguin si pana
la modificarea structurii membranei celulare si aparitia celulelor
tumorale.
Asadar, antioxidantii si, in special, flavonoizii au o importanta
deosebita pentru organismul uman. Si, dupa cum se stie ca in cacao se
gasesc mari cantitati de flavonoizi care raman biodisponibili si in
ciocolata, s-a emis aceasta ipoteza despre beneficiul ciocolatei cu
multa cacao, adica a ciocolatei amare sau negre."
"Acesta este motivul pentru care ciocolata neagra trebuie preferata
ciocolatei cu lapte sau cu alte insertii cum ar fi alunele, cerealele,
caramelul sau stafidele", adauga nutritionistul. Lygia Alexandrescu
spune ca "vestea buna" in ceea ce priveste ciocolata neagra "nu sustine
in niciun fel consumul regulat sau excesiv de ciocolata amaruie".
"Niciun studiu clinic nu indica un consum anume de ciocolata amara
pentru ca aceasta sa fie benefica sanatatii", a mai spus ea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu