Atentie la ce carne de porc cumparati de sarbatori
Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Oamenii au inceput deja sa ia cu asalt raioanele de carne. Autoritatile recomanda comercializarea numai din locuri autorizate sanitar veterinar.
In apropierea Sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare,
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta
Alimentelor (ANSVSA) recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare
numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar.
in cazul in care exista si doritori care vor sa cumpere carne
proaspata sau produse si preparate din carne de porc sau chiar porci
vii, crescuti in gospodarie, pentru sacrificare, e bine sa solicite
vizita unui medic veterinar. Acesta va verifica starea de sanatate a
animalului inainte de sacrificare, dar va putea da si sfaturi utile
privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie
facute pentru a va garanta propria dumneavoastra sanatate.
Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar veterinar
il reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care
poate provoca paralizii si se poate complica, ducand la deces. Potrivit
inspectorilor ANSVSA, carnea de porc trebuie sa aiba o culoare rosie, sa
fie elastica, iar daca este apasata cu degetul trebuie sa revina la
forma initiala, sa nu ramana cu forma degetului impregnata. De asemenea,
inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri
specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat
corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea
alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi
curate sau de unica folosinta. Pentru analiza carnii, contactati
laboratoarele sanitar veterinar din localitatea in care va aflati.
in situatia in care medicul veterinar constata ca porcul
dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul
carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului.
Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea
depistarii trichinelozei este obligatorie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu