Omul dintr-o dimensiune paralela, Arhimede

Omul dintr-o dimensiune paralela, Arhimede

Arhimede a fost un om de știință care și-a dedicat viața matematicii și fizicii. S-a născut în Siracuza, în anul 287 î.e.n. A învățat la școala din Alexandria, cea mai renumită în acea vreme.

Era în stare să îmbine logica matematicii cu cercetările practice și de aceea se spune despre el că și-a depășit contemporanii.

Datorită lui mecanismele au devenit unelte care ușurau munca.

Arhimede era atât de concentrat asupra muncii lui încât, atunci când romanii au cucerit orașul în care locuia și i-au spus să părăsească casa, el i-a rugat să mai aștepte până termină de demonstrat o ecuație geometrică. Soldatul și-a pierdut cumpătul și l-a omorât.

El a anticipat știința modernă și a influențat titani ca Galilei sau Newton. O mare parte a vieții și-a petrecut-o în Siracuza, Sicilia. El a fost fiul unui astronom, Phidias și rudă cu regele Hieron al II-lea, tiranul Siciliei.

În tratatul său, Echilibrul planelor el demonstrează legile pârghiilor și investighează centrul de greutate. El a descoperit formulele volumului și a ariei suprafeței unei sfere.

Arhimede a fost pe punctul de a inventa logaritmii, iar estimarea lui că 10 la puterea 63 fire de nisip ar putea umple universul a rămas celebră. Legea flotabilității rămâne una din marile sale descoperiri. Există o poveste în acest sens. Regele Hieron bănuia că o cunună care îi fusese dăruită nu este în întregime făcută din aur, ci conținea și o cantitate de argint.

Arhimede a fost obligat să afle misterul. În timp ce făcea baie, Arhimede se gândea cum să dezlege misterul. El a remarcat faptul că din cadă iese o cantitate de apă egală cu cantitatea dislocată de corpul său scufundat. A ieșit din casă în pielea goală și a strigat evrika, evrika.

El aflase cum se poate măsura densitatea unui obiect de formă neregulată. Pentru verificarea cununii el a introdus-o în apă și a măsurat cantitatea de apă dislocată de ea. Apoi a observat că o cantitate egală de aur pur dislocă o cantitate mai mică de apă. Cununa conținea argint.

Arhimede a inventat șurubul fără sfârșit, un tub cu spirală folosit pentru ridicarea apei. El a mai inventat un planetariu și dioptrul, un aparat cu care măsura diametrul Soarelui.

El susţinea că cei care descoperă ceva fără dovezi, descoperă imposibilul. El a mai inventat mașini balistice care aruncau cu bolovani în invadatori.

Marcellus, generalul roman care a cucerit Siracuza, ar fi dorit să-l prindă viu pe Arhimede, dat fiind potențialul lui de cunoștințe.
La peste un secol de la moartea lui Arhimede, Cicero, administratorul Siciliei, a căutat mormântul lui Arhimede și l-a găsi plin cu rugi și tufișuri. Cicero avea să scrie că printre aceștia a remarcat o coloană mică pe care erau reprezentați un cilindru și o sferă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu