Cine au fost primii regi egipteni
Ce s-a întâmplat cu Nefertiti? Cât de vechi este Sfinxul? Cine au fost primii regi egipteni? Câte piramide există, de fapt?Numeroase controverse învăluie istoria celei mai exotice civilizații antice. O parte dintre aceste mistere ne-au fost prezentate de Marc Ulieru.
În jurul anului 1350 î.Hr., în urma unei revelații, faraonul Amanhotep al IV-lea și-a schimbat numele în Akhenaten. Cinci ani mai târziu, el a construit un oraș pe care l-a numit Akhetaten, Slujitorul Soarelui. În plus, odată mutat aici, faraonul a impus monoteismul, credința într-un singur zeu, Aten, realizând astfel cea mai radicală schimbare religioasă a Antichității.
La un moment dat, în timpul domniei lui Akhetanen, soția acestuia, Nefertiti, a dispărut. Până în prezent, nu s-a descoperit nici măcar o singură referire la moartea lui Nefertiti sau la circumstanțele în care s-a produs dispariția ei.
Unii egiptologi cred că regina a revenit și a continuat să conducă alături de soțul ei, luându-și o nouă identitate, Smenkhkare, o figură bizară, fără nici un trecut, care apare mereu alături de faraon.
După moartea faraonului, civilizația egipteană s-a întors la politeism iar orașul a fost părăsit și nici un mormânt nu a fost descoperit.
Se spune că locația camerelor funerare a rămas un mister, ele existând într-un loc care nu a fost descoperit. Tot un mister rămâne și cauza pentru care faraonul a schimbat religia, impunând o simbolistică bizară, practici ritualice noi și construind un nou oraș unde s-a izolat.
Un alt mister al platoului de la Gizeh este Sfinxul. Cine l-a construit și de ce este mai vechi decât piramidele? Un alt mister al civilizației egiptene îl constituie orașul Kahun.
După ce a fost construit, la câțiva ani a fost abandonat. Cercetătorii consideră că motive intempestive i-au determinat să părăsească orașul. Nu se cunoaște natura acestor motive. Arheologii au descoperit ciocane și dălți de bronz asemănătoare cu cele din zilele noastre.
Un alt mister este cel al unui vas placat cu aramă și care datează din anul 3100 î.Hr. Pe suprafața vasului sunt desenați draci înconjurați de sulițe. Desenele mai reprezintă și puterea faraonului primită de la entități cosmice.
În antichitate au existat peste 300 de piramide. În prezent mai sunt 80. Imagini din satelit indică faptul că la o adâncime de peste 90 de metri există și alte piramide pe platoul de la Gizeh.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu