Cum alegem carnea de sarbatori
Carnea de calitate buna, neinghetata, este acoperita cu o crusta pal-rosie uscata, iar sucul de carne e transparent. Culoarea carnii taiate este de la roz-deschis pana la rosu-inchis, in functie de varietate, varsta si gradul singerarii animalului. Consistenta carnii e elastica.Culoarea grasimii de bovina e alba-galbuie, a celei de porc, alba sau alba-roz. Carnea dezghetata de calitate e de culoare rosie, are consistenta moale. Carnea necalitativa e acoperita cu o crusta de culoare negrie, e umeda, lipicioasa, cu suprafata mucoasa. Taiata, are culoare cenusie sau verzuie, se lipeste de degete. Grasimea e rinceda, iar maduva nu umple cavitatea oaselor. Mirosul e fetid.
Pentru aprecierea calitatii carnii, se introduce cutitul fierbinte. Cand carnea e alterata, cutitul emana un miros fetid. Daca alegeti pui congelat, asigurati-va ca acesta este complet inghetat si ca nu are lichid in interiorul pungii. Acest lichid sugereaza faptul ca puiul a mai fost inghetat si apoi decongelat.
Pentru pastrarea carnii congelate, respectati cu strictete indicatia de temperatura. Nu cumparati carne de pasare cu resturi de fulgi, intestine, trahee sau gusa. incarcatura microbiana va fi mult mai mare. Orice carne ati cumpara, verificati sa fie in termenul de valabilitate stabilit de producator.
Salamul de culoare cenusie indica un continut scazut de nitriti, ceea ce insamna ca e mai putin daunator. Salamul lipicios e contraindicat.
Carnea sarata sau afumata nu trebuie sa prezinte pete de mucegai, mizga si consistenta scazuta (moale).
Pestele proaspat are corpul rigid, luat in mana, nu se indoaie. Nu e bun daca are ochii infundati in orbite sau urechile dezlipite de branhii. La un peste proaspat, carnea este bine prinsa de oase, iar solzii opun rezistenta la desprinderi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu