Cum ne intarim organismul cu aceasta planta
Cunoscută sub numele de gențiană galbenă, ghințura se deosebește de celelalte plante prin gustul ușor amărui, fiind recomandată pentru combaterea paraziților intestinali și întărirea sistemului imunitar.Se spune că cel care a descoperit proprietățile terapeutice ale acestei flori a fost regele Gentius al Iliriei, care o folosea la scăderea febrei. În popor, i se mai spune și fierea pământului, iar bătrânii beau ceaiul de ghințură pentru creșterea poftei de mâncare. De la plantă, în scop medicinal, se utilizează doar rădăcina, care conține steroli, uleiuri volatile, taninuri, mucilagii și săruri minerale.
De ajutor în răceală
Nasul înfundat, febra, oboseala și tusea sunt câteva dintre simptomele răcelilor și gripelor, care pot fi combătute cu decoct de ghințură. Pune 1 linguriță de plantă mărunțită în 500 ml apă rece, apoi fierbe 25-30 de minute, filtrează și bea decoctul de 2-3 ori pe zi. Dacă ți se pare prea amar, îl poți îndulci cu miere. Remediul are rol în reglarea temperaturii corpului, alină durerile de gât și este un bun expectorant.
Fără balonare și constipație
Amarogentina este substanța care dă gustul amărui rădăcinii, fiind în același timp și cea care îmbunătățește digestia și astfel nu te vei mai confrunta cu balonare, constipație sau senzație de prea plin după masă. Cel mai eficient în acest caz este maceratul. Pune 100 g rădăcină de plantă mărunțită în 500 ml alcool de 70 ˚ și ține sticla într-un loc răcoros. După 8 zile strecoară și toarnă maceratul într-un recipient de sticlă, pe care-l ții la rece. Ia câte 10-15 picături înainte de mesele principale. În caz de senzație de greață, se pot bea 4-5 picături de tinctură, dizolvate în 100 ml apă.
Elimină paraziții intestinali
Copiii sunt cei mai expuși infestării cu paraziți intestinali, deoarece uită să se spele pe mâini. Pentru a scăpa de aceștia, pot bea ceai de ghințură. Fierbe 5 minute 1 linguriță cu rădăcină de ghințură în 300 ml apă și strecoară. Se beau câte 3 căni pe zi, dimineață, la prânz și seara, îndulcite cu 1 linguriță de miere.
Ajută la regenerarea ficatului
Întrucât conține substanțe amare, ghințura este recomandată celor care suferă de afecțiuni ale ficatului. Planta stimulează regenerarea celulelor hepatice, în special în cazul celor care au suferit de diferite forme de hepatite. Se ia câte o jumătate de pulbere de ghințură de 2-3 ori pe zi, cel mult 3 luni.
Crește pofta de mâncare
Cei mici sunt pretențioși la mâncare și cu greu pot fi convinși să mânânce tot ce e în farfurie. Siropul de ghințură nu doar este dulce, dar le va deschide apetitul. Opărește 20 de g rădăcină de plantă tocată în 300 ml apă și după 6 ore strecoară. Adaugă 100 g miere și amestecă până când se omogenizează. Doza zilnică recomandată copiilor este de 3-4 lingurițe, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.Ține siropul la frigider.
Info plus
În uz extern, compresele cu ceai sau tinctură de ghințură stimulează oprirea sângerării și cicatrizarea rănilor. Înmoaie o bucată sterilă de tifon în ceai concentrat de ghințură sau în tinctură și pune pe rană, de 3-4 ori pe zi, câte 20 de minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu