Cateva surse de proteine care iti imbogatesc salatele

Cateva surse de proteine care iti imbogatesc salatele

Vara uitam de mesele grele pe care le inlocuim cu tot felul de salate. Nu este deloc rau, pentru ca astfel consumi multe legume proaspete si nici nu te ingrasi. Problema este ca de multe ori, salatele nu contin proteine, iar organismul tau are nevoie de aceste substante raspunzatoare pentru buna functionare a sistemului imunitar si necesare pentru dezvoltarea muschilor si a tuturor tesuturilor. Iata cateva alimente care se potrivesc in salate si iti ofera doza necesara de proteine:

1. Sardine
Acesti pesti mici reprezinta o excelenta sursa de nutrienti si antioxidanti, avand avantajul de a nu avea si multe calorii. O conserva de sardine in apa iti ofera 17 grame de proteine si un sfert din doza zilnica necesara de calciu. In plus, sunt o sursa buna de grasimi sanatoase, foarte importante pentru sanatatea organismului. Acizii grasi omega 3 intaresc sistemul cardiovascular, reduc nivelul colesterolului, protejeaza sistemul nervos si reduc inflamatiile.
Sardinele contin si vitamina B3 (niacina), care este vitala pentru piele.


2. Linte
Doar jumatate de cana de linte iti ofera 10 grame de proteine si sase grame de fibre, pe langa vitamine, minerale si antioxidanti - ceea ce o face una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale. Pe langa continutul ridicat de fibre si de proteine, lintea mai are in componenta sa fier, calciu, vitamina B, carbohidrati, fosfor, magneziu, acid folic, iar grasimi - in cantitate foarte mica. Lintea nu contine colesterol.
Consumand lintea in combinatie cu cereale - orez sau mei - obtinem ceea se numeste o "proteina completa".

3. Ou fiert
Un ou mare contine aproape 6 grame de proteine, daca folosesti doar albusul acesta are 3,5 de proteine. Cele mai bune combinati pe care le poti face sunt cu humus, guacamole sau putin tahini. Oul este un aliment bogat in nutrienti care contine aminoacizi esentiali, grasimi nesaturate si vitamine din grupa B. Pentru a fi cat mai benefic pentru sanatate oul trebuie consumat intreg, atat galbenusul cat si albusul.

4. Creveti
Crevetii pot fi un alt substitut simplu si delicios. 85 de grame de creveti contin doar 70 de calorii si iti ofera 17 grame de proteine alaturi de o doza de nutrienti importanti precum seleniu, vitamina B12, cupru si zinc.
Se gatesc foarte rapid. Pentru o aroma deosebita adauga in timpul prepararii lamaie si condimente precum usturoi, patrunjel, busuioc, menta, fenicul sau rozmarin.

5. Quinoa
Este una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale, fiind excelenta pentru cei care nu consuma carne. O ceasca de quinoa gatita ofera 15% din doza zilnica recomandata de fier, 19% acid folic, 58% mangan, 30% magneziu, 28% fosfor, darsii 5 grame de fibre (ingredientul cheie care da senzatia de satietate). O ceasca de quinoa contine aproape 200 de calorii, asa ca ai grija la cantitatea pe care o consumi. Poti incerca o salata clasica greceasca, la care adaugi quinoa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu