Cateva beneficii ale consumului de cirese amare

Cateva beneficii ale consumului de cirese amare

Apreciate nu doar pentru gustul lor, ci si pentru continutul ridicat de vitamine si minerale pe care il contin, ciresele amare actioneaza asemenea unui depurativ puternic, detoxifiant si energizant fizic si psihic.

Verdictul dat in urma a zece ani de studii minutioase in diverse laboratoare si spitale universitare a fost clar: aceste fructe sunt un medicament incontestabil. Iata cateva beneficii ale consumului de cirese amare:

1. Sucul de cirese amare si ciresele amare uscate au chiar mai multi antioxidanti decat coacazele si sunt mai puternice decat vitamina E. Conform American Chemical Society, consumul a 20 de cirese amare pe zi poate oferi aceeasi ameliorare a durerii pe care o obtinem dupa ce luam o aspirina sau un nurofen.

2. Ciresele amare sunt un excelent remediu pentru tratarea durerilor musculare, a imbatranirii premature, a afectiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice.

3. Prezenta acidului elagic (compus fenolic) cat si a unui procentaj mare de flavonoide ca: antocianidine, quercitin, confera cireselor proprietati antioxidante cu o actiune puternica de anihilare a efectelor generate de radicalii liberi, si de scadere a nivelului de acid uric din sange.

4. Ciresele amare sunt, de asemenea, o sursa de melatonina, medicamentul natural pentru un som linistit.
5. Contin compusi care protejeaza impotriva bolilor neuro-degenerative. Ele pot preveni dementa senila si boala Alzheimer. Un colectiv de medici americani, condus de neurologul Kim Do, a demonstrat ca substantele chimice din ciresele amare sau cele negre incetinesc procesele de imbatranire ale celulelor nervoase.

6. Ciresele amare combat bolile cardiace sau vasculare. Efectele pozitive se datoreaza antocianinelor - substante antioxidante.

7. Reduc riscul de cancer de colon si a celui de stomac. Un studiu de medicina a evidentiat faptul ca ciresele amare previn cancerul de colon, al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. De altfel, o cura de 6-8 saptamani cu cirese amare, cand cancerul de colon este instalat, scade volumul tumorilor in 40% din cazuri. Studii similare au aratat si influenta cireselor in reducerea numarului de celule bolnave in cancerul de san.

8. Sunt un real medicament in bolile reumatice. Tratamentul cu cirese amare timp de 6-8 saptamani ajuta in reducerea inflamatiilor, elimina durerile treptat, impiedica aparitia proceselor degenerative, reda mobilitatea articulara.

Cum se prepara dulceata de cirese amare
Dulceata de cirese amare este mandria oricarei gospodine si chiar daca este mai greu de facut - curatarea cirselor de samburi este un proces migalos, gustul pe care il obtii in final merita orice sacrificiu.

Ingrediente
1,5 kilograme cirese amare
sucul unei lamai
700-800g zahar

Mod de preparare
Inlaturati coditele si samburii. Puneti ciresele si zaharul in straturi alternative impreuna cu sucul de lamaie. Fierbeti aproximativ o ora, pana cand sucul lasat incepe sa se ingroase, dulceata face spuma, iar ciresele se ridica la suprafata. Se culege spuma si se ia vasul de pe foc.

Intre timp se sterilizeaza borcanele cu filet. Se spala bine si se usuca. Dupa ce s-au uscat, se baga in cuptor fara capac, pentru 10 minute la 180-200 grade.

Dulceata se toarna in borcanele fierbinti. Inchideti-le bine si apoi le puneti in paturi groase, intoarse cu capacul in jos. Le lasati asa pana se racesc complet apoi le depozitati in camara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu