Motive sa consumam cat mai multe cirese

Motive sa consumam cat mai multe cirese

Foarte bogate in antioxidanti, ciresele sunt un adevarat pachet de vitamine si minerale - vitamine din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B6), vitamina C, vitamina A si vitamina E, calciu, fosfor, fier, magneziu si potasiu. Aceste fructe contin o cantitate importanta de betacaroten (contin de 19 ori mai mult betacaroten decat capsunile si afinele) si melatonina.

Consumul a doua cesti de cirese proaspete pe zi contribuie, conform studiilor, la scaderea concentratiei de acid uric cu 15% si la reducerea concentratiei de proteina C reactiva, care este un marker al inflamatiei.

Avand un continut mare de fitonutrienti, ciresele furnizeaza organismului o serie intreaga de beneficii, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, precum si la prevenirea si tratarea multor afectiuni. Iata de ce trebuie sa consumi mai des cirese:

1. Regleaza tensiunea arteriala
Ciresele au un continut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguina in mod natural. Potasiul echilibreaza fluidele din corp, compensand efectul de crestere a tensiunii arteriale al sodiului. Pe de alta parte, aceste fructe contin si o mica cantitate de quercetina, un antioxidant care ajuta la mentinerea supletii vaselor sanguine.

2. Combat durerile de cap, durerile musculare si previn artrita
Prezenta din belsug a antocianinei confera acestor fructe un puternic efect antiinflamator, care ajuta in mod direct la prevenirea artritei, durerilor musculare, dar si a durerilor de cap.

3. Au grija de sanatatea creierului si previn imbatranirea
Ciresele mentin sanatatea creierului si previn pierderea memoriei. Antocianii din cirese protejeaza celulele creierului impotriva stresului oxidativ si ajuta la prevenirea formarii placilor aterosclerotice si aparitiei bolilor neurodegenerative cum ar fi dementa. Acesta este motivul pentru care ciresele sunt considerate „ hrana pentru creier ".

4. Lupta impotriva cancerului
Ciresele sunt bogate in betacaroten, vitamina C, antociani si quercetina, toate impreuna luptand eficient impotriva cancerului. S-a demonstrat ca antocianina si cianidina pot preveni aparitia mutatiilor genetice care pot duce la aparitia cancerului, impiedicand totodata si proliferarea celulelor canceroase. Cu cat ciresele sunt mai inchise la culoare cu atat ele sunt mai bogate in antociani, cele mai indicate fiind ciresele negre sau ciresele amare.

5. Regleaza si imbunatatesc somnul
Ciresele reprezinta una din putinele surse naturale de melatonina, un hormon care scade temperatura corpului, regleaza ceasul biologic, provocand somnolenta. Melatonina regleaza ritmul cardiac si ciclul de somn al organismului.

6. Trateaza afectiunile renale
Ciresele sunt diuretice, fiind recomandate celor cu afectiuni renale. Ceaiul din cozi de cirese este un remediu excelent in cazul bolilor de rinichi, a infectiilor urinare si a durerilor de stomac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu