Efectele adverse ale consumului de scortisoara
Scortisoara adevarata (Ceylon) nu are multe efecte negative asupra organismului, insa in anumite cazuri poate produce alergii si
iritarea mucoaselor. Este considerata sigura si benefica organismului,
insa nu trebuie consumata in cantitati foarte mari pentru perioade indelungate.
In ceea ce priveste scortisoara Cassia (C. cassia,
C. loureiroi, C. burmannii) lucrurile sunt diferite si chiar daca are
aceleasi efecte benefice ca scortisoara adevarata, aceasta are efecte
negative mult mai puternice, in special asupra persoanelor ce sufera de
afectiuni hepatice.
Toxicitatea scortisoarei Cassia este data de continutul ridicat de
cumarina, substanta hepatotoxica, cancerigena, nefrotoxica si
anticoagulanta. Aceasta poate interactiona cu medicamentele folosite
pentru tratarea diabetului si poate creste riscul de leziuni hepatice
atunci cand este consumata impreuna cu medicamente ce afecteaza ficatul
(statine, antibiotice etc.).
Pentru ca poate reduce nivelul de glucoza din sange, glicemia
trebuie monitorizata atent de persoanele cu diabet. Atentie sporita este
necesara atunci cand se consuma scortisoara Cassia impreuna cu alte
medicamente sau produse alimentare ce au acelasi efect (ginseng,
usturoi, guma de guar, psyllium etc.).
Nu este recomandat consumul de scortisoara Cassia in timpul sarcinii si alaptarii si trebuie exclusa din alimentatia copiilor.
Cumarina se mai gaseste si in anumite tipuri de vanilie sintetica.
Doza maxima admisa de cumarina a fost stabilita la 0.1 mg / kg corp
pe zi, aceasta putand fi foarte usor depasita atunci cand se consuma
Cassia, in special de copii. De ex.: un adult cu o greutate de 60 de
kilograme depaseste doza maxima admisa de cumarina dupa un consum de
doua grame de scortisoara Cassia, iar un copil cu greutatea de 15 kg
dupa doar 0.5 grame (daca se calculeaza la o valoare medie de 3 grame
cumarina per kilogram scortisoara Cassia).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu