Efectele adverse ale consumului de scortisoara

Efectele adverse ale consumului de scortisoara

Scortisoara adevarata (Ceylon) nu are multe efecte negative asupra organismului, insa in anumite cazuri poate produce alergii si iritarea mucoaselor. Este considerata sigura si benefica organismului, insa nu trebuie consumata in cantitati foarte mari pentru perioade indelungate.

In ceea ce priveste scortisoara Cassia (C. cassia, C. loureiroi, C. burmannii) lucrurile sunt diferite si chiar daca are aceleasi efecte benefice ca scortisoara adevarata, aceasta are efecte negative mult mai puternice, in special asupra persoanelor ce sufera de afectiuni hepatice.

Toxicitatea scortisoarei Cassia este data de continutul ridicat de cumarina, substanta hepatotoxica, cancerigena, nefrotoxica si anticoagulanta. Aceasta poate interactiona cu medicamentele folosite pentru tratarea diabetului si poate creste riscul de leziuni hepatice atunci cand este consumata impreuna cu medicamente ce afecteaza ficatul (statine, antibiotice etc.).

Pentru ca poate reduce nivelul de glucoza din sange, glicemia trebuie monitorizata atent de persoanele cu diabet. Atentie sporita este necesara atunci cand se consuma scortisoara Cassia impreuna cu alte medicamente sau produse alimentare ce au acelasi efect (ginseng, usturoi, guma de guar, psyllium etc.).

Nu este recomandat consumul de scortisoara Cassia in timpul sarcinii si alaptarii si trebuie exclusa din alimentatia copiilor.

Cumarina se mai gaseste si in anumite tipuri de vanilie sintetica.

Doza maxima admisa de cumarina a fost stabilita la 0.1 mg / kg corp pe zi, aceasta putand fi foarte usor depasita atunci cand se consuma Cassia, in special de copii. De ex.: un adult cu o greutate de 60 de kilograme depaseste doza maxima admisa de cumarina dupa un consum de doua grame de scortisoara Cassia, iar un copil cu greutatea de 15 kg dupa doar 0.5 grame (daca se calculeaza la o valoare medie de 3 grame cumarina per kilogram scortisoara Cassia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu