Banala mamaliguta este foarte sanatoasa
Banala mamaliguta poate deveni un medicament folositor in tratarea racelilor si a pietrelor la fiere. Malaiul
este un inlocuitor de nadejde al produselor de panificatie, numit de
specialisti „prietenul intestinului subtire“. Dispretuit pe nedrept,
acest medicament traditional aduce numai beneficii atit omului sanatos,
cit si celui care sufera de boli grave. Cura cu mamaliga este foarte
sanatoasa, o putem incerca in Postul Pastelui, pentru hranirea
organismului si curatirea intestinelor.
De ajutor ficatului si intestinelor
Un aliment traditional cum e mamaliga a fost de multe ori subiect
de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o
contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea
lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor.
Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a
triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult
mai mare decit a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din
dieta acest aliment.
Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor
substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de
importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in
intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decit in
proportie de 22-28%. Ajunsi in singe, se transforma in hidroxiacizi care
vor purifica singele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al
substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a
substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si
ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai,
incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o
dezvoltare mai buna.
Ne ajuta sa traim mai mult
Cercetatorii edocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga
scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene.
De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in
singe, fiind de folos diabeticilor.
Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazind astfel riscul de
ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga
revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine. Rezultatele
cercetarilor romanesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar
(unde mamaliga e mai des pe masa romanilor), arata ca 9% din femeile de
peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa,
manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa virsta de
72 de ani.
De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de
longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa. Ei bine, mamaliga
moale are de patru ori mai putine calorii fata de piine. Iar mamaliga
virtoasa are jumatate din caloriile piinii. inca din cele mai vechi
timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, doar pentru a
evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate
de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.
Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie ne
vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor. Mamaliga
era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in git si
raceala, se pun pe o tabla incinsa doua linguri de malai si se sta cu
nasul deasupra fumului produs, amestecind continuu. in plus, se bea
seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se
pune o bucatica de unt. A doua zi, va veti simti infinit mai bine.
in popor, unul din adjuvantele cu o eficienta incredibila in
pneumonie este tot faimoasa mamaliga romaneasca. Se lasa sa se raceasca,
cit poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului
intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care
se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt
camforat.
Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse
cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru
tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a
abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.
De folos si in obezitate
Pentru urcior: se pune mamaliga calda pe pleoape, schimbind-o cit se poate de des.
in caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu
mamaliga tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avind
grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu
tamiie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de piine cu unt. Se
aplica fierbinte, cit suporta pielea, si se acopera cu un obiect de
lina, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face
in fiecare seara si se tine pina se raceste mamaliga. Mamaliguta e utila
si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o
senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din
compozitia sa.
Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma
regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi
ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sint reduse
considerabil.
Gastrita hiperacida si ulcerul sint ameliorate de consumul de
mamaliga calda in loc de piine, malaiul avind, pe linga efectul de
reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de
nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata
frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul,
menstruatiile dificile cu singerari abundente, anexita si metroanexita,
litiaza renala, hepatita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu