Planta cu efect benefic in afectiuni respiratorii

Planta cu efect benefic in afectiuni respiratorii

Miruta (Anchusa officinalis) este o planta din familia Boraginaceae cunoscuta de asemenea si cu numele popular de limba-boului sau maruta. Aceasta planta perena, bienala, creste in diferite habitate in Europa, pe campii si dealuri, in luminisuri de padure, pe pajistile intinse si la poalele muntilor.

Miruta este o planta erbacee inalta de 30-70 cm, are tulpina acoperita cu perisori desi, frunzele mari (cu lungimea de pana la 15 cm si latimea de 1 cm), verzi, de forma lanceolata, de asemenea acoperite cu perisori fini, iar florile tubulare, cu petale delicate in nuante albastre-violet. Este rezistenta la conditiile nefavorabile de mediu si la schimbarile de temperatura.

In scop terapeutic de la aceasta planta se folosesc frunzele si radacina care contin substante cu efect calmant pentru tusea cronica si afectiunile respiratorii. Frunzele uscate de miruta emana o aroma ca de mosc sau asemanatoare cu mirosul frunzelor de capsuni salbatici.

Planta proaspata este inactiva. Pentru a deveni activa trebuie conservata 1-2 ani.

Sucul din aceasta planta este un bun remediu contra pleureziei.

Ceaiul de miruta are efect diuretic, expectorant si astringent, ajuta in calmarea tusei persistente, eliminarea mucozitatii purulente si vascoase ale aparatului respirator, in vindecarea iritatiilor pielii. In medicina populara ceaiul este folosit ca purificator de sange, in eliminarea toxinelor din organism.
Mod de preparare: 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se vor consuma 3 cani pe zi, perioade lungi de timp.

Din radacina si frunze se prepara un unguent emolient care vindeca taieturile, ranile, vanataile, este indicat pentru pielea uscata sau cu pete rosii, dar si in tratamentul flebitei.

Reteta populara cu miruta, miere si vin
1,5 kg planta intreaga recoltata proaspat, sau numai radacina proaspata trecuta prin masina de tocat carne. Se pune apoi intr-un borcan peste care se mai pune 3,5 l vin rosu si 2,2 kg miere de salcam. Se amesteca totul numai cu lingura de lemn. Se inchide borcanul. Se tine apoi timp de 8 zile la loc întunecos amestecând de 2 ori pe zi cu lingura de lemn. Se strecoara apoi în sticle de un litru închise la culoare si se tine la frigider ermetic inchise. In primele 5 zile se ia de 3 ori pe zi, cate o lingurita cu 2 ore inainte de mese, dupa aceia de 3 ori pe zi, cate 1 lingurita cu 1 ora înaintea mesei. In cazul cancerului, a paraliziilor, Parkinson, este de dorit sa se faca acest lucru minimum 2 luni.

Astazi planta este folosita mai ales in homeopatie, avand in vedere ca are un continut de substante otravitoare. Din ea se obtin medicamente care ajuta in cazuri de ipohondrie si melancolie, in calmarea ulcerelor duodenale si stomacale.

Miruta este folosita si ca planta ornamentala, in parcuri si gradini, fiind apreciata pentru florile sale frumoase albastre-violet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu