Cum trebuie consumati dovleceii

Cum trebuie consumati dovleceii


Dovlecelul (Cucurbita pepo) este una dintre legumele perfecte pentru sezonul cald. Este o planta erbacee anuala din familia cucurbitaceelor, aceeasi din care fac parte dovleacul si castravetele. In terapie trebuie folositi dovleceii foarte tineri, care trebuie consumati atunci cand samburii sunt foarte putin formati, iar coaja este fina. Acestia sunt foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamine si minerale - B9, B1, A, K, fosfor, mangan, potasiu, magneziu, cupru, acid folic, zinc, fier, calciu.

Cum trebuie consumati dovleceii
Indiferent de modul de preparare a dovleceilor, este necesar sa retinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja. Dovleceii prajiti sunt cel mai putin indicati pentru a fi consumati.

In stare proaspata, sunt mai rar consumati, deoarece pot produce usoare balonari si senzatii de disconfort abdominal. in aceasta forma, au insa efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, taiati in felii lungi, ca si castravetii, ori taiati cuburi marunte si introdusi in salatele de vara alaturi de rosii, de ardei, de castraveti etc.

Beneficii ale consumului de dovlecei
1. Previn scleroza multipla
Studii facute asupra populatiilor din America Centrala, unde aceasta leguma face parte din alimentatia zilnica, au aratat ca in aceste zone scleroza multipla este practic necunoscuta. Se pare ca flavonoidele, vitamina B9 si alte substante active din coaja dovlecelului protejeaza teaca de mielina, pentru a nu fi distrusa.

2. Antidot la surplusul de kilograme
Mancarea de dovlecei preparata prin fierbere si bine condimentata este ideala pentru vara si pentru cei care vor sa slabeasca. Este usoara, foarte usor digerabila si neasteptat de satioasa. Contine fibre alimentare, potasiu si foarte putine calorii (100 de grame de dovlecei proaspeti au aproximativ 17 calorii), fiind un adevarat antidot pentru kilogramele in plus..

3. Protejeaza ochii
Aportul de vitamina A si continutul ridicat de carotenoizi (luteina) fac din dovlecei un remediu foarte important pentru mentinerea sanatatii ochiului. Sunt recomandati cu precadere persoanelor de varsta a treia, pe care le protejeaza de afectiunile oculare specifice.

4. Reduc riscul de cancer de colon
O alimentatie in care predomina dovlecelul, datorita vitaminelor A, C si B9 din compozitia sa, scade incidenta diferitelor forme de cancer cu aproape 30%. Datorita fibrelor, faciliteaza eliminarea toxinelor, prevenind stationarea acestora in colon si astfel diminuand riscul de cancer de colon.

5. Previn inflamatia prostatei
Celor care sufera de hipertrofia prostatei, li se recomanda pulberea de seminte de dovlecel. Substantele anti-oxidante din compozitia acestor seminte reduc volumul prostatei, previn inflamatia si procesele mutagene.

6. Refacerea articulatiilor
Exista studii in curs de desfasurare care arata ca, alaturi de castraveti, dovleceii ajuta la refacerea finelor tesuturi articulare distruse sau fragilizate de boala. Au rol antiinflamator in osteoartrita, reumatism, poliartrita.
7. Reduc riscul de accidente vasculare cerebrale (datorita magneziului si folatilor). Este benefic in scaderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu). Datorita faptului ca au continut ridicat de potasiu, dovleceii sunt recomandati si contra aritmiei cardiace si a tahicardiei, fiind foarte eficienti pentru prevenirea infarctului miocardic.

In general, anumite substante din coaja dovleceilor (cumarinele, in special) impiedica formarea trombilor si migrarea lor prin sistemul vascular. Se consuma dovlecei cruzi ca atare sau sub forma de suc.

8. Intarzie imbatranirea
Tonifica si hraneste orice tip de ten. Blocheaza radicalii liberi, reducand procesul de imbatranire a pielii si chiar a incaruntirii parului.

9. Ajuta la reducerea colesterolului
Pe fondul unor valori crescute ale colesterolului, consumul de dovlecei proaspeti si/sau preparati in cantitati cat mai mari, este recomandat in timpul verii. Continutul de fibre alimentare si de substante hipocolesterolemiante din coaja ajuta la tinerea sub control a acestei afectiuni, care poate deveni extrem de periculoasa.

10. Sursa de fibre
Dovlecelul este o sursa de fibre, dar cantitatea si calitatea lor variaza in functie de varsta acestuia. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza.

11. Remediu pentru gastrite, ulcer, constipatie
In plus, dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcere si alte afectiuni ale aparatului digestiv. Contra constipatiei severe, este indicat sucul proaspat, un pahar dimineata, pe stomacul gol, cu 2 ore inainte de a manca orice altceva.

Tratamentul cu dovlecei proaspeti, ca atare, si mai ales sub forma de suc, poate avea ca efect scaune diareice, balonare si crampe abdominale. De aceea, se va incepe cura cu cantitati ceva mai mici, marindu-se pe masura ce sistemul digestiv se obisnuieste cu acest aliment proaspat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu