Obiceiurile care iti distrug neuronii

Obiceiurile care iti distrug neuronii

Un organ extrem de complex, implicat direct sau indirect in toate procesele corpului. Creierul regleaza functiile homeostatice, precum bataile inimii, echilibrul fluidelor, tensiunea arteriala, dar si nivelul hormonal si temperatura copului. Este responsabil de functiile motrice, gandire, invatare, memorie, emotii.

Studiile arata ca modul in care ne traim viata poate afecta celulele creierului pe o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, fapt ce conduce la aparitia unor boli degenerative si a altor probleme. Iata cateva obiceiuri zilnice care iti distrug neuronii:

1. Lipsa micului micul dejun
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca influenteaza semnificativ performanta, rezistenta si echilibrul emotional. in primele ore ale zilei, dupa o lunga perioada de repaus alimentar, creierul are nevoie de substante nutritive pentru desfasurarea proceselor fiziologice. Daca nu beneficiaza de acestea, este nevoit sa foloseasca rezervele si sa faca un efort suplimentar pentru asigurarea functionarii organismului.

Daca sari peste micul dejun vei fi lipsit de energie, iti vei pierde puterea de concentrare si memoria, vei avea o dispozitie proasta si performante fizice si intelectuale slabe. Asa ca serveste un mic dejun sanatos si consistent.

2. Fumatul
Prostul obicei al fumatului distruge celulele creierului si impiedica buna oxigenare a acestuia. S-a demonstrat si ca fumatul determina aparitia unor boli degenerative ca Alzheimerul. De asemenea, aminele heteroclitice eliberate in timpul fumatului afecteaza reproducerea corecta a ADN-ului, conducand la mutatii genetice care duc la aparitia celulelor canceroase.

3. Consumul exagerat de zahar
O dieta in care predomina zaharul rafinat, faina alba, prajelile si alimentele semipreparate si in care nu se regasesc suficiente legume, fructe si fibre, determina acumularea de substante toxice in organism. Acestea favorizeaza dezvoltarea tumorilor, afecteaza sistemul imunitar, cauzeaza malnutritie si perturba dezvoltarea neurologica.

4. Expunerea constanta la medii poluate
Creierul trebuie sa fie alimentat permanent cu oxigen. De aceea, daca in schimbul de gaze si in transportul si prelucrarea acestora in celule apar substante toxice, eficienta creierului va scadea.
5. Somnul insuficient
Ai nevoie de 8 ore de somn noaptea pentru a te odihni si a capata energie si pentru ca procesele metabolice sa se poata desfasura corespunzator si celulele nervoase sa se refaca. Privandu-te de somn, accelerezi degradarea celulelor creierului si vei fi obosit si prost dispus toata ziua.

6. Supraalimentarea
Consumul de alimente de care organismul nu are nevoie determina o acumulare de substante reziduale sub forma de grasimi si rigidizarea arterelor cerebrale, fapt ce impiedica buna functionare a acestora.

7. Alcoolul
Alcoolul poate distruge toate organele, in special sistemul nervos, ficatul si inima. Acesta afecteaza reactiile chimice care au loc in creier, distruge neuronii si reduce viteza de transmitere a impulsurilor nervoase.

8. Reactiile violente sau stresul puternic
Stresul produce o serie de reactii in sistemul nervos, reduce capacitatea mentala si creste riscul de accident vascular cerebral sau de infarct.

9. Acoperirea capului in timpul somnului
Daca dormi cu capul acoperit, concentratia de dioxid de carbon din creier creste, iar cea de oxigen scade, fapt ce poate avea efecte daunatoare asupra creierului.

10. Solicitarea creierului atunci cand esti bolnav
Nu este indicat sa muncesti sau sa studiezi prea mult atunci cand esti bolnav pentru ca organismul isi canalizeaza energia pentru vindecare. Suprasolicitarea creierului in astfel de perioade poate reduce eficienta organismului si duce la slabirea sistemului imunitar, facandu-te vulnerabil la alte boli.

11. Lipsa exercitiilor si stimularii mentale
Nimic nu este mai bun decat gandirea, conversatia inteligenta, lectura sau dezlegarea de cuvintele incrucisate pentru stimularea creierului. Aceste activitati sporesc capacitatea de invatare, memorare si de reactie la stimuli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu