Un imens oras antic scufundat, Thonis
La doar 5 kilometri de coasta Golfului Aboukir, Egipt, o echipă de arheologi francezi a descoperit un imens oraș antic scufundat. Această descoperire deschide noi orizonturi cu privire la misterioasa civilizație egipteană.Descoperirea este una senzațională și este asemănată de arheologul francez, Franck Goddio, cu cea a Atlantidei. Orașul antic egiptean a fost descoperit din pură întâmplare. Atunci când Goddio se efectua o scufundare în Golful Aboukir, a zărit o bucată de piatră imensă.
S-a apropiat de ea și a realizat că este vorba despre o statuie veche, din granit roz, care îl înfățișează pe zeul fertilității, Hapi. Atunci arheologul a realizat că se află în fața unei descoperiri incredibile.
Statuia din granit roz a fost doar o parte dintre miile de artefacte scoase la lumina zei. Conform expertizei preliminare, specialiștii susțin că este vorba despre legendarul oraș Thonis- Heracleion. Acest oraș a fost ridicat cu mult timp înainte ca Alexandria să existe.
Oraşul este scufundat sub apă la aproximativ 45 de metri, situl găsindu-se în locul unde astăzi este golful Aboukir. Se crede că oraşul a fost construit în secolul al VIII-lea i.Hr. şi se afla la gura de vărsare a fluviului Nil în Marea Mediterană.
Numele sau a fost aproape şters din memoria umanităţii păstrându-se doar în textele clasice antice şi rarele inscripţii descoperite pe ţărm de către arheologi. Istoricul grec Herodot (secolul V i.C.) ne povesteşte despre un mare templu ce a fost construit aici unde faimosul Hercules a pus pentru prima dată piciorul în Egipt.
El povesteşte şi despre vizita Helenei la Heracleion împreună cu iubitul ei Paris, înaintea Războiului Troian. La mai bine de patru secole după vizita lui Herodot în Egipt, geograful Strabon a văzut oraşul Heracleion conţinând Templul lui Hercules ca fiind localizat chiar la est de Canopus, la gura ramurii caopice a râului Nil.
Nu se cunoaște motivul pentru care acest oraș s-a scufundat, dar se presupune că nivelul mării a crescut considerabil în ultimul mileniu și apele au provocat alunecări de teren masive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu