Beneficii ale semintelor de chimen

Beneficii ale semintelor de chimen

Este folosit ca tonic sau stimulent al poftei de mancare, dar si ca produs cosmetic pentru curatarea tenului. Semintele de chimen contin minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, fier) si vitamine din complexul B, vitaminele A si C. Intregi sau macinate, ele sunt folosite ca mirodenie in diverse feluri de paine, in branzeturi, in produsele din carne sau supe.

Beneficii ale semintelor de chimen
Stimuleaza digestia, combat colicii abdominali la bebelusi, previn balonarile si flatulenta, elimina gazele intestinale, cresc pofta de mancare, combat inflamatiile intestinale, calmeaza durerile de stomac, au efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajuta la echilibrarea florei intestinale, trateaza diareea, previn colita de fermentatie, sindromul colonului iritabil, colicii, enterocolita, halena (mirosul urat al respiratiei), ajuta la tratarea durerilor menstruale, stimuleaza secretia lactatiei, imbunatatesc calitatea laptelui matern, calmeaza inflamatiile sanilor in timpul alaptarii, stimuleaza imunitatea si combat raceala, au calitati antiinflamatoare, efecte tonice nervoase, favorizeaza circulatia cerebrala, fluidifica secretiile bronsice, au efecte benefice in bolile de inima.

Modalitati de utilizare 

Ceai (infuzie): 2 lingurite de seminte macinate la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa 5 minute, apoi se strecoara. Infuzia se consuma cat de calda posibil, pentru a beneficia de maximumul proprietatilor antispastice si calmante. Se beau 2-3 cani pe zi.

Decoct: O lingurita cu varf de seminte la o cana de apa. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoara si se bea pe stomacul gol.

Extract: 3-4 linguri de seminte maruntite la 500 ml de alcool rafinat 40% se lasa 2 saptamani la loc insorit. Se folosesc 10-15 picaturi luate pe o lingurita de zahar.

Tinctura: se pun intr-un borcan 10 linguri de pulbere de seminte, care se acopera cu 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se amesteca pana cand masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat 12 zile. Preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de chimen, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Crampe abdominale la sugari si la copiii mici - in apa de baie se toarna 1-3 linguri de tinctura de chimen.

Micoza bucala - de trei ori pe zi se clateste gura cu 100 ml de infuzie combinata, in care s-au pus 1-2 picaturi de ulei de chimen.

Rani deschise - se spala rana si se curata bine cu tinctura de chimen nediluata. Este un tratament dureros pe moment, dar foarte util. Chimenul are efecte antibiotice puternice si, aplicat direct, distruge virusul tetanic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu