Morcovii reduc riscul aparitiei cancerului de plamani
Morcovii pot avea puteri magice asupra organismului uman. Medicul nutritionist Luminita Florea spune pentru Gandul de ce e indicat sa ii consumam. "Morcovul este o radacina vegetala, de culoare orange, prezenta in alimentatia noastra inca de la varstele cele mai fragede (inceputul diversificarii bebelusilor se face cu piureul de morcovi). Morcovul este sarac in calorii (40 kcal /100 g morcov), in grasimi si colesterol, dar completeaza aportul zilnic de nutrienti cu vitamine si fibre alimentare, care induc senzatia de satietate si mentin sanatatea tractului intestinal. Alaturi de alte radacinoase (telina, pastarnac), morcovii sunt ingredientele primare cele mai folosite la ciorbe si mancaruri", precizeaza Luminita Florea pentru Gandul.
1. Aport de vitamina A (beta caroten), care este folosita pentru
asigurarea integritatii mucoaselor si tegumentelor si pentru o buna
functionare a vederii. La nivelul retinei, vitamina A se transforma in
rodopsina, un pigment care ajuta la imbunatatirea vederii nocturne,
protejeaza impotriva degenerescentei maculare si a cataractei.
2. Prin aportul de fibre ajuta la curatarea optima a colonului (3 grame de fibre/ 100 g de morcov crud).
3. Aport de vitamina K – rol in reglarea coagularii si a
circulatiei sangvine, alaturi de un efect protector de tip
cardiovascular anti-aterosclerotic.
4. Contine acid folic, esential in cresterea si dezvoltarea optima neurologica a bebelusilor si copiilor.
5. Consumat crud este o sursa importanta de vitamina C, cu rol anti-oxidant si de crestere a imunitatii.
6. Morcovii contin potasiu, care ajuta la echilibrarea nivelului de
sodiu, asociat cu hipertensiunea si tin presiunea sangelui sub control.
7. Studiile arata ca morcovii reduc riscul aparitiei cancerului de
plamani, mamar si de colon cu pana la o treime datorita continutului de
falcarinol, un pesticid natural din componenta acestora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu