Sucul de urzica poate face minuni
Fara doar si poate urzica este o planta generoasa.
Creste oriunde, poate fi culeasa din februarie pana in noiembrie, e
drept, folosind manusi, poate fi uscata si depozitata peste iarna in
camara sau tocata si pusa la congelator pentru folosire proaspata tot
timpul anului. In aceasta perioada, pietele sunt pline de vanzatori
ambulanti de urzici, iar cele care se vand acum sunt cele mai fragede si mai gustoase.
Urzicile sunt pline de vitamine printre care A, C,
K, B2, dar si minerale, fier, magneziu, calciu, siliciu si pot fi
folosite atat in scop terapeutic, cat si la prepararea unor feluri de
mancare. Bunicile noastre obisnuiesc sa spuna ca urzicile schimba
sangele, iar dupa o iarna in care predominante au fost mancarurile
grase, o cura de urzici urmata primavara, dar nu numai, poate face
minuni. Infuzia de urzici poate fi preparata dintr-o lingura de frunze
proaspete spalate, tocate si amestecate cu o cana de apa clocotita.
Se lasa la infuzat timp de un sfert de ceas, dupa care se bea.
Cantitatea indicata este de 2-3 cani pe zi, timp de o luna. Sucul de
urzici poate fi preparat din frunze date prin masina de tocat si
consumate ca atare cate doua linguri pe zi sau, pentru cei care nu
agreeaza gustul, combinate cu suc de legume sau ceai de menta. De
regula, amestecul se bea inainte de masa cam cu un sfert de ora.
Sucul de urzici intareste imunitatea si combate anemia, acestea
fiind, de altfel, cele mai vechi si mai cunoscute benefici ale plantei.
Totodata, urzica scade glicemia fiind un antidot natural impotriva
diabetului. Fitoterapeutii recomanda consumul a doua linguri pe zi de
suc proaspat de urzica, timp de trei luni. Infuzia de urzica este
indicata si in combaterea tensiunii arteriale si a tahicardiilor. Se
recomanda o cura de o luna cu trei cani de ceai de urzica pe zi.
Datorita vitaminei K, sucul de urzica, dar si ceaiul au
proprietatea de a regla ciclul menstrual si combate sangerarile
gingivale si nazale. Inflamatiile bucale pot fi si ele domolite cu
ajutorul ceaiului de urzica cu care se poate face spalaturi de trei ori
pe zi. Urzica se foloseste si extern, ceaiul de urzica fiind indicat
pentru a scapa de matreata si a revitaliza podoaba capilara. Ceaiul se
prepara dintr-o ceasca de urzici maruntite, oparite timp de un sfert de
ora cu un litru de apa clocotita. Se strecoara amestecul si dupa ce se
raceste se clateste parul, dupa o spalare prealabila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu