Sucul de urzica poate face minuni

Sucul de urzica poate face minuni

Fara doar si poate urzica este o planta generoasa. Creste oriunde, poate fi culeasa din februarie pana in noiembrie, e drept, folosind manusi, poate fi uscata si depozitata peste iarna in camara sau tocata si pusa la congelator pentru folosire proaspata tot timpul anului. In aceasta perioada, pietele sunt pline de vanzatori ambulanti de urzici, iar cele care se vand acum sunt cele mai fragede si mai gustoase.

Urzicile sunt pline de vitamine printre care A, C, K, B2, dar si minerale, fier, magneziu, calciu, siliciu si pot fi folosite atat in scop terapeutic, cat si la prepararea unor feluri de mancare. Bunicile noastre obisnuiesc sa spuna ca urzicile schimba sangele, iar dupa o iarna in care predominante au fost mancarurile grase, o cura de urzici urmata primavara, dar nu numai, poate face minuni. Infuzia de urzici poate fi preparata dintr-o lingura de frunze proaspete spalate, tocate si amestecate cu o cana de apa clocotita.

Se lasa la infuzat timp de un sfert de ceas, dupa care se bea. Cantitatea indicata este de 2-3 cani pe zi, timp de o luna. Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin masina de tocat si consumate ca atare cate doua linguri pe zi sau, pentru cei care nu agreeaza gustul, combinate cu suc de legume sau ceai de menta. De regula, amestecul se bea inainte de masa cam cu un sfert de ora.

Sucul de urzici intareste imunitatea si combate anemia, acestea fiind, de altfel, cele mai vechi si mai cunoscute benefici ale plantei. Totodata, urzica scade glicemia fiind un antidot natural impotriva diabetului. Fitoterapeutii recomanda consumul a doua linguri pe zi de suc proaspat de urzica, timp de trei luni. Infuzia de urzica este indicata si in combaterea tensiunii arteriale si a tahicardiilor. Se recomanda o cura de o luna cu trei cani de ceai de urzica pe zi. 

Datorita vitaminei K, sucul de urzica, dar si ceaiul au proprietatea de a regla ciclul menstrual si combate sangerarile gingivale si nazale. Inflamatiile bucale pot fi si ele domolite cu ajutorul ceaiului de urzica cu care se poate face spalaturi de trei ori pe zi. Urzica se foloseste si extern, ceaiul de urzica fiind indicat pentru a scapa de matreata si a revitaliza podoaba capilara. Ceaiul se prepara dintr-o ceasca de urzici maruntite, oparite timp de un sfert de ora cu un litru de apa clocotita. Se strecoara amestecul si dupa ce se raceste se clateste parul, dupa o spalare prealabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu