Semintele de chimion sunt cele mai bogate surse de fier

Multa lume face confuzie intre chimen si chimion. Desi au proprietati asemanatoare, este vorba de doua plante diferite. Semintele de chimion sunt utilizate in ceaiuri medicinale, in timp ce cele de chimen aromatizeaza diverse alimente - branzeturi, carnuri, supe, produse de panificatie.

Chimionul (Cuminum cyminum) este originar din Orientul Mijlociu, iar astazi se cultiva in India, majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu, Africa, Mexic, Canada. Are seminte alungite cu santulete pe lungime, de culoare maro-vernil (culoarea pe care al trebui sa o gasim la chimionul ce dorim sa-l cumparam, culoarea sugerand prospetimea semintelor; daca sunt de un un maro spalat sunt vechi), gust usor amarui-iute. Sunt aseamanatoare cu semintele de chimen, dar sunt mai mari.

De partea cealalta, chimenul (Carum carvi) este originar din sud-estul Europei pana in Asia si se cultiva cu precadere in Olanda (se spune ca produc cel mai bun chimen), Canada, Rusia. Semintele sunt de culoare maro-inchis, alungite, cu mici santulete pe lungime ca la fenicul, usor curbate, cu o aroma intepatoare si gust amarui-iute-mentolat.

Beneficiile semintelor de chimion
Fara indoiala, chimionul este unul dintre cele mai benfice condimente, foarte apreciat in India si de medicina traditionala de aici, Ayurveda. Este eficace in procesul de pierdere in greutate, dar avantajele sale nu se opresc aici. Iata cateva beneficii ale consumului de chimion:

Anemia: Chimionul este una dintre cele mai bogate surse de fier. Prin urmare, consumul sau regulat va preveni anemia si va rezolva problemele cauzate de deficitul de fier. Este o necesitate in cazul sarcinii, deoarece poate furniza cantitatea necesara de fier in sange pe durata gestatiei.

Hiperaciditate
: Doar cu un varf de cutit de pudra de chimion calmati aproape instantaneu hiperaciditatea. Pastrati pudra in gura pentru o perioad scurta, apoi inghititi. De asemenea, puteti prepara o pulbere extrem de eficienta din cantitati egale de chimion, coriandru si zahar. Consuma 2 lingurite de pulbere in fiecare dimineata cu un pahar de apa si nu veti mai avea probleme de hiperaciditate.

Diabetul
: Chimonul este extrem de benefic in cazul diabetului. Tot ce trebuie sa faceti este sa adaugati putin chimon pudra intr-un pahar cu apa si sa consumati aceasta bautura de doua ori pe zi.
Detoxifierea ficatului: Consumat regulat, chimionul ajuta la detoxifierea ficatului si a intregului organism. In acest fel, va veti imbunatati starea de sanatate.

Constipatie
: Chimionul combate, de asemenea, constipatia si imbunatateste tranzitul. Se amesteca chimion, piper negru, ghimbir uscat si pudra de curry, in cantitati egale. Apoi, combinati acest praf cu unt, se adauga putina sare, si consumati acest preparat.

Tuse si raceala
: Acest condiment puternic contine componente antiseptice. Prin urmare, acesta este capabil sa elimine flegma acumulata in zona toracica, vindeca tusea si previne racelile. Tot ce trebuie sa faci este sa fierbi niste seminte de chimion intr-un pahar cu apa si sa bei.

Dureri de stomac si alte dureri in organism
: Se amesteca 3 grame de pulbere fina de chimion proaspat macinat intr-un pahar cu apa calduta si se consuma de doua ori pe zi.

Indigestie
: de asemenea, chimionul va trata cu succes indigestie. Ar trebui sa-l amesteci cu sare, piper negru, ghimbir uscat, in cantitati egale si sa pisati amestecul pana cand veti obtine o pulbere fina. Adauga o lingura din aceasta pulbere la un pahar de apa proaspata si consuma bautura dupa mese. Acest tratament te ajuta sa tratezi dispepsia.

Diaree
: intr-un pahar de iaurt, se adauga 5 grame de seminte de chimion prajite si macinate, se amesteca bine si se consuma.

Varsaturi
: pentru a trata varsaturile cronice, luati regulat o lingura de pulbere fina de seminte de chimion prajite amestecata cu miere. Se consuma dupa mese.

Insomnia
: Pentru a scapa de insomnie, consuma dupa cina urmatorul amestec: o banana piure in care adaugi o jumatate de lingurita de pulbere se seminte de chimion usor prajite.

Viermi intestinali
: Pentru a ucide viermii intestinali, trebuie sa bei 20-40 ml din aceasta batura, in fiecare dimineata si seara. Aceasta se prepara astfel: adaugati 15 grame de chimion la 400 ml de apa si fierbeti pana raman aproximativ 100 ml.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu