Fructe cu conținut scăzut de zahăr
Deși toate fructele sunt sănătoase, unele dintre ele au aport caloric
mai ridicat din cauza conținutului mai ridicat de zahăr, numită și
fructoză, în timp ce altele au în compoziția lor mai multă apă, putând
fi consumate fără probleme de cei care doresc să scape de kilogramele în
plus.
Fiind sărace în carbohidrați, aceste fructe sunt recomandate în orice dietă echilibrată sau în dietele cu reguli stricte.
Iată câteva exemple de fructe cu conținut scăzut de zahăr!
Fructe cu conținut scăzut de zahăr - merele
Pe lângă faptul că abundă în vitamina C și fibre (dacă sunt consumate
cu coajă), merele au un conținut slab de calorii și carbohidrați, mai
exact 52 de calorii la 100 de grame și 14 grame de carbohidrați.
Coaja furnizează fibre necesare unei bune digestii, dar şi antioxidanţi
care lupta împotriva radicalilor liberi şi previn îmbătrânirea
prematură.
Fructe cu conținut scăzut de zahăr - perele
Atunci când simți nevoia să ronțăi ceva între mese, 2-3 felii de pară
sunt alegerea ideală. În plus, perele au indice glicemic scăzut, iar din
acest motiv zahărul din ele este absorbit mai lent de organism, așadar
nu vei mai pofti la fel de des la alte dulciuri sau la gustări
nesănătoase cum sunt biscuiții sau covrigeii. O pară de mărime medie are
aproximativ 100 de calorii.
Fructe cu conținut scăzut de zahăr - căpșunile
Profită din plin de sezonul de coacere a căpșunilor, astfel că 50 de
grame de căpșuni conțin doar 4 grame de carbohidrați. Pe lângă bogăția
de vitamine și minerale, căpșunile conţin şi acid elagic, despre care
s-a descoperit că inhibă creşterea şi dezvoltarea tumorilor.
Antocianinele din aceste fructe au efect analgezic şi blochează
acţiunea unor compuşi chimici care cresc nivelul inflamațiilor din
organism.
Fructe cu conținut scăzut de zahăr - kiwi
Aceste fructe se găsesc pe rafturile magazinelor pe tot parcursul
anului, fiind alternative ideale pentru o dietă bogată în carbohidrați.
Un kiwi mediu conține aproximativ 42 de calorii și 13 grame de
carbohidrați, precum și cantități mari de potasiu, vitamina C și fibre.
Fructe cu conținut scăzut de zahăr - cireșele
Cireșele au un indice glicemic scăzut și un conținut sărac de
carbohidrați, fiind recomandate inclusiv persoanelor diagnosticate cu
diabet. Astfel, aproximativ 100 de grame de cireșe furnizează 59 de
calorii și 14 grame de carbohidrați. De asemenea, cireșele au și un
efect antioxidant și protejează împotriva bolilor cardiovasculare,
cancerului și altor boli cronice.
Fructe cu conținut scăzut de zahăr - portocalele și lămâile
Răcoritoare şi bogate în vitamina C, portocalele au totodată şi un
indice glicemic redus. O portocală medie conţine aproximativ 62 de kcal
şi 15 grame de carbohidraţi, completând însă generos aportul de acid
folic şi potasiu, mineral care reglează presiunea arterială.
Grapefruitul prezintă aceleaşi calităţi nutriţionale.
Lămâia are doar 26 de calorii la 100 de grame, fiind cel mai important
aliat împotriva grăsimii. Conținutul de flavonoide fac din lămâie un
important aliat în lupta contra cancerului. Lămâia este foarte bună
pentru îngrijirea pielii, a dinților și au puterea de a opri infecțiile.
De asemenea, consumul de lămâi ajută în tratarea hemoragiilor interne,
arsurilor, probleme de păr sau hipertensiune arterială.
Fructe cu conținut scăzut de zahăr - papaya
Cu doar 33 de calorii la suta de grame, papaya este un fruct deseori
recomandat în curele de slăbire. Sunt excelente pentru întreținerea
părului, unghiilor și menținerii tenului curat și tânăr. Sunt fructe
care dau un bust de energie, te scapă de indigestii și constipație,
previn bolile de piele datorită conținutului bogat în beta-caroten, scad
glicemia și sunt indicate pentru diabetici.
Printre fructele cu un conținut minim de carbohidrați se mai numără
afinele (57 calorii/10 grame), piersicile (42 calorii/100 grame),
pepenele roșu (30 calorii/100 grame), ananasul (50 calorii/100 grame)
sau bananele (90 calorii/100 grame).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu