Avem nevoie de vitamina D in sezonul rece

Despre vitamina D stim mai degraba ca ajuta la sanatatea sistemului osos. Pe langa acest lucru, vitamina D indeplineste si alte functii, iar una dintre cele mai importante este sustinerea sistemului imunitar. Studiile arata ca si vitamina D este importanta pentru a ne proteja de infectii respiratorii in sezonul rece.

Functia de baza a vitaminei D este de a facilita absorbtia calciului, mineralizarea oaselor si dintilor. Insa tot mai multe studii arata ca beneficiile acestei vitamine sunt multiple. Echipe de cercetatori din Statele Unite au demonstrat ca femeile care beneficiaza de doze suplimentare de vitamina D sunt protejate de cancer de san. Pe de alta parte, cercetatorii germani si austrieci au avertizat ca niveluri scazute de vitamina D predispun la atac de cord.

Alte studii cerceteaza actiunea imunomodulatoare, in scopul prevenirii diabetului si bolilor inflamatorii intestinale. Sinteza vitaminei D are loc in principal la nivel cutanat, sub actiunea razelor soarelui. Cum iarna expunerea la soare este limitata, imunitatea organismului este scazuta si din cauza deficitului de vitamina D. De aceea, medicii recomanda in cazul copiilor suplimentarea dozei de vitamina D in sezonul rece, mai exact in lunile cu „r“. 

In cazul adultilor, pentru a verifica daca exista un nivel optim al vitaminei D, este bine sa mergeti la medic pentru o simpla analiza de sange. Care este doza zilnica recomandata de vitamina D? Recomandarea majoritatii specialistilor este de 600 unitati internationale (UI) in cazul adultilor cu varste de pana la 70 de ani si de 800 UI pentru cei trecuti de aceasta varsta. Totusi, unii experti recomanda doze mult mai crescute de vitamina D. La sugari trebuie sa se ajunga la un aport zilnic de 400 UI de vitamina D.

In cazul acestora este important sa nu se depaseasca doza recomandata, pentru ca vitamina D se acumuleaza in organism ducand la reactii adverse severe. In privinta copiilor peste 3 ani si adolescentilor, recomandarea este de 400-600 UI de vitamina D zilnic, care se pot procura atat din alimente, cat si din suplimentele sub forma de comprimate masticabile. Putem completa doza necesara de vitamina D si prin alimentatie. Dar sursele alimentare de vitamina D sunt, din pacate, destul de limitate. Ea se gaseste mai ales in pestele gras (somon, ton, macrou, cod, hering), unele uleiuri de peste, oua, ficat, lactate integrale. 

In Canada, unde populatia este privata de expunere la soare, exista sortimente de suc de portocale, lapte si bauturile vegetale din soia care sunt imbogatite cu vitamina D. In prezent, ghidul alimentar canadian recomanda populatiei consumul zilnic a doua cesti de lapte de vaca sau de soia imbogatit cu vitamina D pentru a acoperi necesarul de vitamina D, mai ales in sezonul rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu