Despre vitamina D stim mai degraba ca ajuta la sanatatea sistemului osos. Pe langa acest lucru, vitamina D indeplineste si alte functii, iar una dintre cele mai importante este sustinerea sistemului imunitar. Studiile arata ca si vitamina D este importanta pentru a ne proteja de infectii respiratorii in sezonul rece.
Functia de baza a vitaminei D este de a facilita absorbtia calciului,
mineralizarea oaselor si dintilor. Insa tot mai multe studii arata ca
beneficiile acestei vitamine sunt multiple. Echipe de cercetatori din
Statele Unite au demonstrat ca femeile care beneficiaza de doze
suplimentare de vitamina D sunt protejate de cancer de san. Pe de alta
parte, cercetatorii germani si austrieci au avertizat ca niveluri
scazute de vitamina D predispun la atac de cord.
Alte studii cerceteaza actiunea imunomodulatoare, in scopul
prevenirii diabetului si bolilor inflamatorii intestinale. Sinteza
vitaminei D are loc in principal la nivel cutanat, sub actiunea razelor
soarelui. Cum iarna expunerea la soare este limitata, imunitatea
organismului este scazuta si din cauza deficitului de vitamina D. De
aceea, medicii recomanda in cazul copiilor suplimentarea dozei de
vitamina D in sezonul rece, mai exact in lunile cu „r“.
In cazul adultilor, pentru a verifica daca exista un nivel optim al
vitaminei D, este bine sa mergeti la medic pentru o simpla analiza de
sange. Care este doza zilnica recomandata de vitamina D? Recomandarea
majoritatii specialistilor este de 600 unitati internationale (UI) in
cazul adultilor cu varste de pana la 70 de ani si de 800 UI pentru cei
trecuti de aceasta varsta. Totusi, unii experti recomanda doze mult mai
crescute de vitamina D. La sugari trebuie sa se ajunga la un aport
zilnic de 400 UI de vitamina D.
In cazul acestora este important sa nu se depaseasca doza
recomandata, pentru ca vitamina D se acumuleaza in organism ducand la
reactii adverse severe. In privinta copiilor peste 3 ani si
adolescentilor, recomandarea este de 400-600 UI de vitamina D zilnic,
care se pot procura atat din alimente, cat si din suplimentele sub forma
de comprimate masticabile. Putem completa doza necesara de vitamina D
si prin alimentatie. Dar sursele alimentare de vitamina D sunt, din
pacate, destul de limitate. Ea se gaseste mai ales in pestele gras
(somon, ton, macrou, cod, hering), unele uleiuri de peste, oua, ficat,
lactate integrale.
In Canada, unde populatia este privata de expunere la soare, exista
sortimente de suc de portocale, lapte si bauturile vegetale din soia
care sunt imbogatite cu vitamina D. In prezent, ghidul alimentar
canadian recomanda populatiei consumul zilnic a doua cesti de lapte de
vaca sau de soia imbogatit cu vitamina D pentru a acoperi necesarul de
vitamina D, mai ales in sezonul rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu