Produsele sezoniere sunt mai nutritive si pline de savoare, incearca sa adaugi cateva legume radacinoase proaspete in meniul tau zilnic, in schimbul unor rosii cultivate in sera. Pe timp de iarna, poate fi dificil sa gasesti ingredientele potrivite, dar poti oricand sa incerci ceva nou. Descopera deci o serie de legume radacinoase de iarna si vei vedea cat de delicioase si sanatoase sunt.
Gulie
Desi este ignorata de catre multi, gulia este foarte sanatoasa – bogata in fibre (5 g la fiecare portie) dar scazuta in calorii, cu un aport mare de vitamina C (84 mg per portie), iti ofera deci 100% din necesarul zilnic. In plus, gulia contine si antioxidanti puternici, inclusiv carotenoide si antociani, ce au capacitatea de a reduce riscul de aparitie a unor tipuri de cancer.
Planta este comestibila in intregime, de la frunze si pana la bulb, poate fi consumata atat gatita, cat si cruda. Poti prepara in doar cateva minute o masa delicioasa cu frunzele de gulie, trebuie doar sa le sotezi cu ulei de masline, sare si piper sau sa le adaugi alaturi de alte legume in tigaie. Cat despre radacina, incearca doar sa o cureti de coaja si sa o feliezi cat mai subtire. Stropeste apoi cu putin ulei de masline si asezoneaza si ai o garnitura sau o salata pentru felul principal de mancare. Gulia se poate gati si la cuptor, taie in fasii, presara condimente si lasa la rumenit, la 200 de grade timp de 15 minute. Cu 5 minute inainte de a scoate bucatile din cuptor, adauga putin parmezan.
Radacina de telina
Poate ca nu te atrage ca aspect, dar radacina de telina iti ofera cateva avantaje fata de alte legume similare (morcovi, sfecla), printre care numarul scazut de calorii si carbohidrati (14 g la o portie), dar si prezenta unor antioxidanti, vitamina C, potasiu si fibre (3 g per portie).
Incearca sa folosesti radacina de telina cojita pentru a prepara un piure (inlocuitor pentru piure de cartofi) sau o supa crema. Poti face chiar si chipsuri de telina, atunci cand ti-e pofta. Preincalzeste cuptorul la temperatura maxima, cojeste radacina de telina si taie in bucati subtiri. Acopera cu ulei de masline si pune intr-un singur strat pe o tava cu hartie de copt. Presara piper, paprika si alte condimente preferate si lasa la cuptor pana cand se rumenesc usor, aproximativ 15 minute.
Pastarnac
Pastarnacul este plin de substante nutritive, usor de preparat si cu un gust usor dulce, il poti folosi in multe feluri de mancare. In afara de foarte multe fibre (7 g la fiecare portie), iti ofera o varietate de vitamine si minerale esentiale, inclusiv vitamina C, vitamina K, magneziu si aproape la fel de mult potasiu ca o banana.
Incearca sa gatesti folosind pastarnac in locul cartofilor, poate fi un inlocuitor ideal in cele mai multe retete de supe sau tocanite. Este delicios si rumenit, cu foarte putin ulei de masline si sare.
Fenicul
Feniculul incepe sa fie din ce in ce mai popular si la noi, mai ales datorita faptului ca este o sursa grozava de fibre, dar fara multe calorii. Un singur bulb de fenicul ofera aproape 30% din necesarul zilnic de 25 g pentru femei si aproape 20% din cifra recomandata pentru barbati (38 g). Mai contine si vitamina C, cupru, acid folic, potasiu si magneziu.
Toate partile sunt comestibile si au un gust bun atat crude, cat si fierte, cand sunt adaugate intr-un fel principal sau consumate ca garnitura. Poti felia radacina si tulpina si le poti pune intr-o salata sau le poti cali in tigaie in acelasi mod in care ai folosi o ceapa. O alta idee este sa caramelizezi feniculul. Preincalzeste cuptorul, taie bulbul in felii, amesteca cu o lingura de ulei si o lingurita de otet balsamic, apoi pune intr-o tava in care ai intins folie de aluminiu. Lasa la copt timp de 40-45 de minute sau pana cand observi ca marginile incep sa isi schimbe culoarea. Cat despre partea verde a feniculului, o poti folosi ca decor, pentru a adauga o pata de culoare unui fel de mancare.
Gulie
Desi este ignorata de catre multi, gulia este foarte sanatoasa – bogata in fibre (5 g la fiecare portie) dar scazuta in calorii, cu un aport mare de vitamina C (84 mg per portie), iti ofera deci 100% din necesarul zilnic. In plus, gulia contine si antioxidanti puternici, inclusiv carotenoide si antociani, ce au capacitatea de a reduce riscul de aparitie a unor tipuri de cancer.
Planta este comestibila in intregime, de la frunze si pana la bulb, poate fi consumata atat gatita, cat si cruda. Poti prepara in doar cateva minute o masa delicioasa cu frunzele de gulie, trebuie doar sa le sotezi cu ulei de masline, sare si piper sau sa le adaugi alaturi de alte legume in tigaie. Cat despre radacina, incearca doar sa o cureti de coaja si sa o feliezi cat mai subtire. Stropeste apoi cu putin ulei de masline si asezoneaza si ai o garnitura sau o salata pentru felul principal de mancare. Gulia se poate gati si la cuptor, taie in fasii, presara condimente si lasa la rumenit, la 200 de grade timp de 15 minute. Cu 5 minute inainte de a scoate bucatile din cuptor, adauga putin parmezan.
Radacina de telina
Poate ca nu te atrage ca aspect, dar radacina de telina iti ofera cateva avantaje fata de alte legume similare (morcovi, sfecla), printre care numarul scazut de calorii si carbohidrati (14 g la o portie), dar si prezenta unor antioxidanti, vitamina C, potasiu si fibre (3 g per portie).
Incearca sa folosesti radacina de telina cojita pentru a prepara un piure (inlocuitor pentru piure de cartofi) sau o supa crema. Poti face chiar si chipsuri de telina, atunci cand ti-e pofta. Preincalzeste cuptorul la temperatura maxima, cojeste radacina de telina si taie in bucati subtiri. Acopera cu ulei de masline si pune intr-un singur strat pe o tava cu hartie de copt. Presara piper, paprika si alte condimente preferate si lasa la cuptor pana cand se rumenesc usor, aproximativ 15 minute.
Pastarnac
Pastarnacul este plin de substante nutritive, usor de preparat si cu un gust usor dulce, il poti folosi in multe feluri de mancare. In afara de foarte multe fibre (7 g la fiecare portie), iti ofera o varietate de vitamine si minerale esentiale, inclusiv vitamina C, vitamina K, magneziu si aproape la fel de mult potasiu ca o banana.
Incearca sa gatesti folosind pastarnac in locul cartofilor, poate fi un inlocuitor ideal in cele mai multe retete de supe sau tocanite. Este delicios si rumenit, cu foarte putin ulei de masline si sare.
Fenicul
Feniculul incepe sa fie din ce in ce mai popular si la noi, mai ales datorita faptului ca este o sursa grozava de fibre, dar fara multe calorii. Un singur bulb de fenicul ofera aproape 30% din necesarul zilnic de 25 g pentru femei si aproape 20% din cifra recomandata pentru barbati (38 g). Mai contine si vitamina C, cupru, acid folic, potasiu si magneziu.
Toate partile sunt comestibile si au un gust bun atat crude, cat si fierte, cand sunt adaugate intr-un fel principal sau consumate ca garnitura. Poti felia radacina si tulpina si le poti pune intr-o salata sau le poti cali in tigaie in acelasi mod in care ai folosi o ceapa. O alta idee este sa caramelizezi feniculul. Preincalzeste cuptorul, taie bulbul in felii, amesteca cu o lingura de ulei si o lingurita de otet balsamic, apoi pune intr-o tava in care ai intins folie de aluminiu. Lasa la copt timp de 40-45 de minute sau pana cand observi ca marginile incep sa isi schimbe culoarea. Cat despre partea verde a feniculului, o poti folosi ca decor, pentru a adauga o pata de culoare unui fel de mancare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu