Scortisoara reduce riscul de a face boli de inima

Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute de om, fiind folosita sute de ani pentru proprietatile sale medicinale. Este important, insa, sa stiti ca pe piata se gasesc doua sortimente de scortisoara, Cassia (sortimentul mai ieftin pe care il gasim in orice magazin) si Ceylon (scortisoara adevarata, care este mai scumpa si care poate fi achizitionata, de regula, in magazinele naturiste).
Diferenta dintre ele consta in faptul ca tipul Cassia contine doze mari dintr-un compus toxic, cumarina. Ambele varietati de scortisoara ofera beneficii pentru sanatate, dar scortisoara Ceylon are cantitati mult mai mici de cumarina, ceea ce o face foarte sigura pentru consumul regulat, chiar si la cateva lingurite pe zi. Iata cateva dintre motivele pentru care scortisoara trebuie sa se afle mereu in bucataria ta:

1. Scortisoara este bogata in antioxidanti
Antioxidantii protejeaza organismul de stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi. Scortisoara este unul dintre cele mai puternice condimente in ceea ce priveste antioxidantii, avand cantitati mari de polifenoli, Intr-un studiu comparativ pe 26 de condimente, scortisoara a castigat detasat la puterea antioxidanta, depasind chiar usturoiul si oregano.

2. Lupta cu infectiile cauzate de bacterii si ciuperci
Scortisoara este binecunoscuta pentru proprietatile sale antimicrobiene, uleiul de scortisoara fiind foarte eficient in tratarea infectiilor respiratorii. De asemenea, puternicul condiment distruge si bacteriile salmonella si listeria. Efectele sale antimicrobiene ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si previn respiratia urat mirositoare.
Scortisoara este atat de puternica incat intr-un studiu de laborator a incetinit proliferarea viruslui HIV, fiind cel mai bun tratament din cele 69 de plante medicinale testate

3. Are proprietati antiinflamatoare
Scortisoara este un puternic antiinflamator natural, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor si sa repare tesuturile afectate. Tineti cont ca inflamatia este foarte periculoasa atunci cand devine cronica si distruge constant celulele organismului. Ea poate provoca multe boli cronice si cancer.

4. Reduce riscul de a face boli de inima
Puternicul condiment a fost asociat in mai multe studii cu reducerea riscului de a dezvolta boli de inima, cea mai des intalnita cauza a decesului prematur la nivel global. Astfel, colesterolul rau si trigliceridele au scazut dupa ce pacientii au luat doar 120 mg de scortisoara pe zi. Intr-un alt studiu pe animale, consumul de scortisoara a coborat tensiunea arteriala.

5. Creste sensibilitatea la insulina
Multe persoane au ajuns sa dezvolte rezistenta la insulina, o afectiune serioasa ce nu trebuie ignorata, pentru ca provoaca in cele din urma diabet de tip 2 si sindromul metabolic. Din fericire, puternicul condiment este eficient si in acest caz, reducand dramatic rezistenta la insulina.
De altfel, numeroase studii efectuate pe diabetici de tip 2 au aratat ca doar un gram de scortisoara pe zi a imbunatatiti markerii sanguini. Nivelul de glucoza din sange poate fi coborat cu 10%-29% printr-un consum zilnic de 1-2 lingurite de scortisoara.

6. Ajuta la tratarea bolilor neurodegenerative
Mai multe studii au observat ca acest condiment ajuta in tratamentul pacientilor cu Alzheimer si Parkinson. Bolile neurodegenerative, cum sunt Parkinsonul si Alzheimerul, se caracterizeaza prin pierderea progresiva a structurii sau functiilor celulelor nervoase din creier.

7. Are potential anticancerigen
Scortisoara a fost studiata si pentru potentialul de prevenire a cancerului. Deocamdata potentialul anticancerigen al scortisoarei a fost testat doar in laborator si pe animale, dar aceste studii au sugerat ca poate proteja organismele de cancer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu