Remedii naturiste pentru a renunta la tigari

Chiar dacă au o acțiune mai blândă, anumite plante sunt de folos persoanelor care vor să spună „adio!” țigărilor. Remediile naturale înlătură nevoia de a fuma și, de asemenea, reduc simtomele asociate sevrajului tabagic. 
OBLIGEANA – se ia câte o jumătate de linguriță de pulbere de obligeană, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
PĂTRUNJELUL – consumă zilnic câte o legătură de pătrunjel, ca atare sau adăugat în diverse preparate (salate, ciorbe).
SUNĂTOAREA – este utilă mai ales în sevrajul tabagic, pentru că înlătură nervozitatea. Se consumă în fiecare zi o infuzie (o linguriță de plantă uscată și mărunțită se lasă la infuzat 15 minute în 200 ml de apă clocotită).
GHIMBIRUL – este de ajutor pentru eliminarea toxinelor aduse în organism de țigări. În plus, combate și stările de greață pe care fumătorii le pot avea mai ales dimineața. Consumă zilnic un ceai preparat dintr-o linguriță rasă de rădăcină de ghimbir la o cană cu apă clocotită. 
CIMBRIȘORUL – se bea în fiecare zi o infuzie de cimbrișor preparată dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte.

BINE DE ȘTIUT: Pentru calmarea tusei tabagice, sunt indicate infuziile de podbal, de pătlagină sau de lumânărică.      

INFO: Fumătorii au nevoie de o cantitate dublă de vitamina C, pentru că organismul folosește această substanță pentru contracararea efectelor negative ale țigărilor.  

Dr. Cristina Pavel, specialist în medicină de familie, apifitoterapie, acupunctură, Centrul de Sănătate și Viață, Armonia, București

După eliminarea fumatului, organismul începe să-și revină treptat, iar sistemul imunitar va începe procesul de refacere și de regenerare. Printre cele mai importante remedii naturale recomandate celor care vor să renunțe la fumat, dar și la alcool, se situează pedicuța.
Se ia un varf de cuțit de pulbere de pedicuță de 3 ori pe zi, se ține sub limbă, pe stomacul gol, apoi se înghite. Se consumă alimente după minimum 20 de minute.
Pedicuța conține alcaloizi care reduc pofta de tutun și diminuează efectele nocive ale țigărilor. Se recomandă maceratul sau infuzia preparate din jumătate de linguriță de plantă la o cană cu apă, cu atenționarea că nu se va consuma mai mult de o cană pe zi, planta având toxicitate. Tinctura de pedicuță se administrează timp de o lună, în doza de 5-10 picături pe zi la 100 ml de apă.

FUMATUL, ÎN CIFRE

•    În România, fumatul este principala cauză de boală şi deces. Mai mult de 42.000 de persoane mor anual din cauza fumatului, iar două treimi din aceştia au vârste cuprinse între 35 și 69 ani.
•    Un român fumează în medie 14,4 de ţigări pe zi (media UE: 14,2)
•    Românii inițiază fumatul, în medie, la 18,9 ani, iar aproximativ 9% încep la o vârstă sub 15 ani (media UE: 17,6 ani)
•    1,2 miliarde de persoane fumează, la nivel global.
•    6 milioane de oameni mor anual din cauza complicațiilor asociate fumatului.
•    În jur de 600.000 de decese premature se produc anual din cauza bolilor cauzate de fumatul pasiv.
•    Fumatul reduce speranţa de viaţă cu peste 7 ani la bărbaţi şi cu aproximativ 4 ani şi jumătate la femei.
•    Peste 80% din decesele atribuibile fumatului sunt datorate uneia din următoarele patologii: boli cardiovasculare, cancer bronhopulmonar sau bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC).
•    În UE, cei mai mulţi fumători sunt în Austria (45,1% din populaţia adultă) şi Slovenia (44%), iar cei mai puţini sunt în Finlanda (22,6%) şi Portugalia (19,1%).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu