Hreanul, cunoscut și sub numele de usturoi,
rădăcină-sălbatică, tormac, este o plantă legumicolă perenă cu tulpina
subterană cilindrică, groasă, albă, cu frunzele mari și cu flori albe.
Se presupune că hreanul este originar din sud-estul Europei și din
vestul Asiei, însă în prezent este popular în toată lumea.
Hreanul se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da
gust mâncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială şi pentru gustul
picant, dar şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic,
ca medicament natural.
Tratează afecţiunile cardiovasculare
Anumite substanţe pe care le conţine hreanul au efecte benefice
asupra circulaţiei sângelui în zonele periferice. Astfel, consumul de
hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării de
cheagurilor de sânge. Totodată, substanţele sulfurate din hrean
îmbunătăţesc elasticitatea vaselor de sânge cerebrale şi coronariene,
reducând astfel riscul apariţiei unui infarct sau accident vascular
cerebral.
Alungă tusea
Hreanul are şi calitatea de a descongestiona aparatul respirator,
fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse se
înghite câte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean ras
amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura
nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantităţi mari
hreanul este iritant.
Alungă gripa
Hreanul este planta recomandată împotriva răcelii şi gripei. Încă de
la primele simptome încearcă să consumi hrean în salate, lângă o
friptură sau chiar proaspăt, iar senzaţia de nas înfundat va dispărea ca
prin minune. Hreanul este un leac foarte bun şi în cazurile de dureri
de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz poţi opta pentru
comprese cu hrean aplicate pe frunte.
Tratează reumatismul
Ca tratament intern, hreanul este recomandat şi persoanelor care
suferă de reumatism sau gută. Într-o cană cu lapte cald se adaugă una
sau două linguriţe de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe
stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul trebuie să
dureze aproximativ trei săptămâni.
Stimulează apetitul
Hreanul este de neînlocuit în alimentaţie atunci când nu ai poftă de
mâncare. În acest caz, substanţa care dă gustul picant al hreanului
creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare persoanelor
anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean
ras amestecat cu puţină miere. Se ia câte o linguriţă, de trei ori pe
zi, cu 15 minute înainte de masă.
Îmbunătăţeşte memoria
În compoziţia hreanului se găsesc din belşug vitamine din complexul
B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos şi pentru
îmbunătăţirea memoriei. Hreanul are şi acţiune tonifiantă şi de scădere a
colesterolului, dar este foarte bun şi pentru menţinerea sănătăţii
pielii şi a părului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu