Toata lumea are oua de gaina in frigider. Sunt sanatoase, gustoase, satioase, au proteine si sunt perfecte si fierte, si prajite. Dar nu sunt singurele oua pe care le putem manca. Exista si altele foarte sanatoase, pe care nu le consumam, fie pentru ca sunt mai greu de procurat, fie pentru ca nu stim mare lucru despre ele.
Iata cateva alternative si beneficiile lor,
Oua de rata. Sunt foarte bogate in proteine, chiar mai bogate decat cele de gaina. Contin calciu si potasiu, dar si minerale rare pe care oul de gaina nu le contine. Au acelasi gust ca si cel de gaina, dar contin ceva mai multe grasimi sanatoase si mai putin colesterol. Trebuie consumate fierte bine.
Oua de prepelita. Sunt considerate oua de lux, dar sunt accesibile si ieftine. Sunt pline de antioxidanti si minerale valoroase si au multe proteine. Sunt delicioase fierte.
Oua de gasca. Un ou de gasca face cat trei oua de gaina. Sunt foarte bune la gust, sunt bogate in grasimi sanatoase si merita introduse in alimentatie pentru mineralele si vitaminele pe care le contin. Sunt o excelenta sursa de vitamina D si de vitamine din grupul B. Trebuie bine fierte sau temeinic prajite.
Oua de strut. Nu se gasesc, dar daca ai ocazia merita sa incerci. Ouale de strut se consuma inca de pe vremea fenicienilor. Un ou de strut face cat 12 oua de gaina, iar daca il vrei fiert tare ai nevoie de circa o ora. Incearca o omleta dintr-un ou, cu ierburi aromate si mult piper. Merita!
Oua de curca. La fel ca si cele de strut, sunt greu de cumparat. Sunt prea valoroase ca sa fie mancate asa, pentru ca din fiecare ou de curca iese un... curcan, dar sunt deosebit de gustoase si foarte sarace in grasimi, dar bogate in proteine.
Oua de bibilica. Ceva mai mici decat oul de gaina, este posibil sa le gasesti in zonele rurale. Gustoase si foarte sanatoase, sarace in colesterol, ouale de bibilica sunt o alternativa, mai ales ca sunt sigur oua eco.
Iata cateva alternative si beneficiile lor,
Oua de rata. Sunt foarte bogate in proteine, chiar mai bogate decat cele de gaina. Contin calciu si potasiu, dar si minerale rare pe care oul de gaina nu le contine. Au acelasi gust ca si cel de gaina, dar contin ceva mai multe grasimi sanatoase si mai putin colesterol. Trebuie consumate fierte bine.
Oua de prepelita. Sunt considerate oua de lux, dar sunt accesibile si ieftine. Sunt pline de antioxidanti si minerale valoroase si au multe proteine. Sunt delicioase fierte.
Oua de gasca. Un ou de gasca face cat trei oua de gaina. Sunt foarte bune la gust, sunt bogate in grasimi sanatoase si merita introduse in alimentatie pentru mineralele si vitaminele pe care le contin. Sunt o excelenta sursa de vitamina D si de vitamine din grupul B. Trebuie bine fierte sau temeinic prajite.
Oua de strut. Nu se gasesc, dar daca ai ocazia merita sa incerci. Ouale de strut se consuma inca de pe vremea fenicienilor. Un ou de strut face cat 12 oua de gaina, iar daca il vrei fiert tare ai nevoie de circa o ora. Incearca o omleta dintr-un ou, cu ierburi aromate si mult piper. Merita!
Oua de curca. La fel ca si cele de strut, sunt greu de cumparat. Sunt prea valoroase ca sa fie mancate asa, pentru ca din fiecare ou de curca iese un... curcan, dar sunt deosebit de gustoase si foarte sarace in grasimi, dar bogate in proteine.
Oua de bibilica. Ceva mai mici decat oul de gaina, este posibil sa le gasesti in zonele rurale. Gustoase si foarte sanatoase, sarace in colesterol, ouale de bibilica sunt o alternativa, mai ales ca sunt sigur oua eco.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu