Semipreparatele pe baza de fructe de mare si peste sunt nocive
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 21 tipuri de semipreparate din peste si fructe de mare în vederea realizarii unui studiu privind calitatea acestora.Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.
1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
La un sfert din produsele analizate nu se cunoaste specia de la care provine carnea de peste.
Cantitatea de fructe de mare din semipreparatele de acest tip nu depaseste 40%.
Cantitatea de peste din semipreparatele pe baza de peste pane variaza între 22% si 65%.
Surimi cu 25% carne de peste si 8 aditivi din care trei potentiatori de gust si trei coloranti, respectiv carmin, capsantina si dioxid de titan.
86% din produsele analizate contin amidon din cartofi.
2. Analiza informatiilor nutritionale
Pesteleeste considerat unul dintre cele mai valoroase produse alimentare datorita potentialului sau nutritiv si calitatilor gustative deosebite. De asemenea, este usor digerabil (coeficientul de digestibilitate este de circa 97%). Compozitia chimica a pestelui prezinta variatii în functie de specie, varsta, anotimp, ciclu de reproducere etc. Partea comestibila (randamentul) variaza larg, de la circa35%(calcanii si alte specii cu corpul foarte turtit), pana la peste 90% (sturionii, la care sunt comestibile si cartilagiile, si pielea, acestia neavand oase si solzi); de asemenea, trebuie stiut ca speciile marine si oceanice au cavitatea abdominata mai redusa decat speciile de apa dulce.
Continutul de apa variaza de la circa 68% pana la peste 80% . Proteinele din peste au importanta remarcabila atat ca pondere (între 16-20%) cat si ca valoare (sunt proteine fine).
Identificarea substantelor chimice si a aditivilor alimentari utilizati în compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale în cazul unui consum constant si pe termen lung.
În cele 21 de produse analizate s-au identificat urmatoarele categorii de aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: glutamat monosodic, fosfat de sodiu, ascorbat de sodium, citrat de sodiu, difosfati, guma guar, carbonat de sodiu, fosfat tricalcic, mono si digliceride ale acizilor grasi, trifosfati de sodium, guma xantan, acid citric, benzoat de sodiu, acid ascorbic, riboflavin, sorbitol, cosenila, inozinat disodic, guanilat disodic, dioxid de titan si capsantina.
3. Prezenta aditivilor de mai sus în produsele analizate, situatia se prezinta astfel:
• 24% din produsele analizate contin glutamat monosodic.
• 10% din produsele analizate contin, în acelasi timp, benzoat de sodiu si acid ascorbic. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena. Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD).
• Mai mult de jumatate din produsele analizate contin aditivi alimentari, între 2 si 10 aditivi.
• Semipreparatele pe baza de fructe de mare contin între 7 si 10 aditivi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu