Pitagora: numerele au legatura cu ordinea lumii
Pitagora a fost matematician și filosof. El a trăit în secolul al VI-lea î.Hr. El și-a fondat propria școală pe care a numit-o Uniunea Pitagoreicilor.
Herodot îl numea cel mai mare înțelept din Eleea. El a învățat 22 de ani de la preoții din Egipt. Cunoscând că pătratul este o figură geometrică cu numeroase axe de simetrie, Pitagora a completat cele învățate de la egipteni cu propriile cercetări asupra armoniei pătratului, drept rezultat apărând așa-numitul tabel al lui Pitagora.
Distribuirea cifrelor în tabel se face conform unui anumit sistem, în rânduri și coloane. Tabelul lui Pitagora poate fi continuat, în dreapta și în jos, până la infinit, respectând o singură condiție, fiecare număr din tabel să fie calculat în funcție de numărul rândului și numărul coloanei în care se află. Diagonalele tabelului sunt constituite din pătratele numerelor.
Pitagora a dat un sens fiecărui număr, considerând că numerele conduc lumea. Pe deasupra, el a văzut în tabel reflectarea întregului Univers, pozițiile planetelor și a întregului spațiu cosmic.
Totul are o ordine, totul are un sens adânc și misterios, o armonie, o frumusețe. În fiecare obiect și fenomen, pitagoreicii vedeau un număr. Din numere se constituie mulțimile, ele fiind începuturile tuturor măsurilor.
Observațiile astronomice arată că fenomenele cosmice, de care sunt legate toate schimbările de pe Terra, se produc cu o regularitate matematică, încadrându-se în anumite cicluri. Dumnezeu a pus numerele la temelia ordinii lumii. Lumea a fost creată prin imitarea numerelor. Fiecărui lucru îi corespunde o relație definită de numere.
Numărul 2 întruchipează esența feminină, numărul 3 pe cea masculină. Numărul 5 care se formează din 2 și 3, exprimă unitatea dintre feminin și masculin. Din acest motiv, pentagrama este considerată o figură sacră, a armoniei și a sănătății.
Pentru pitagoreici existau zece perechi de contrarii, par-imar, stânga-dreapta, masculin-feminin.
După moartea lui Pitagora, toți discipolii săi au fost strânși într-o casă, căreia i s-a dat foc. Cei rămași în viață au fost obligați să fugă, luând cu ei învățăturile și misterele, transmițându-le generațiilor viitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu