Preparatele pe baza de pelin, vindeca sute de boli
Folosit atat in medicina traditionala, cat si in medicina moderna, pelinul este o planta foarte populara in Romania, insa putini stiu sa o foloseasca in mod corect pentru proprietatile sale tamaduitoare. Pelinul are proprietati antiparazitare, antihelmintice, antiseptice, antispastice, antipiretice, este stomahic, carminativ, stimuleaza si usureaza digestia, este tonic digestiv, tonic nervos, analgezic si narcotic.Toate aceste proprietati fac din pelin un remediu eficient in afectiuni legate de caile respiratorii, stomac, ficat, vezica biliara, rinichi, intestine, vagin si piele.
Preparatele pe baza de pelin sunt indicate in cazurile de viermi intestinali, pentru stimularea apetitului, pentru detoxifiere, pentru vindecarea ulceratiilor si a ranilor purulente, in reumatismul articular, febra, infectii, candidoza. Pelinul este una din plantele cele mai eficiente in tratarea si prevenirea unor probleme ale ficatului, precum icterul si hepatita.
Aceasta planta are actiuni curative pentru diverse afectiuni ale tractului gastro-intestinal, ale vezicii si ale rinichilor. De asemenea, este indicata folosirea ei in problemele ginecologice, in dermatite, in combaterea hemoroizilor. Pelinul este folosit si in profilaxia altor afectiuni, precum vaginita atrofica, gastrita hipoacida, anorexie, edem renale, constipatie. Pelinul este un leac extraordinar pentru cei ce nu se pot lasa de fumat.
Usureaza digestia
Daca te-ai deranjat la stomac sau din contra ai o digestie dificila, nicio planta nu se compara cu pelinul cand este vorba de stimularea digestiei. Prepari o infuzie dintr-o lingurita de pelin uscat cu o cana de apa fiarta si o bei cu 5-10 minute inainte de masa. Pentru anaciditate (lipsa de aciditate gastrica) poti lua pulbere de pelin cu 15 minute inainte de masa, care se tine 3-5 minute sub limba si apoi se inghite cu apa.
Intareste organismul
Pentru anorexie, stari de surmenaj intelectual, oboseala psihica si fizica poti folosi cure de scurta durata. Cate un sfert de doza de pulbere de pelin (un varf de cutit) se ia sublingual, cu 15 minute inainte de masa. De asemenea, preparatele din pelin pot fi utilizate cu succes in cazurile de astenie la persoanele anemice, in cazuri de convalescenta, debilitate, anemie, dureri de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism si guta.
Elimina problemele gastrice
Printre beneficiile ceaiului de pelin se numara proprietatile sale carminative, de aceea acest ceai poate fi folosit pentru tratamentul unor probleme gastrice, cum ar fi balonarea, flatulenta, indigestia, lipsa poftei de mancare, forme usoare de gastrita si dureri gastrice. Pentru gastrite hipoacide, atonii gastrice si boli ale aparatului digestiv cu hipotonie gastrica poti folosi tratamente naturiste cu pelin macerat la rece administrat de 3 ori pe zi, cu 10 minute inaintea meselor.
Trateaza intoxicatiile alimentare
Cand ai mancat ceva si iti este foarte rau, apeleaza la un ceai cu pelin. Pelinul este o planta depurativa, care stimuleaza ficatul si eliminarea toxinelor din organism. Prepara o infuzie din 2 lingurite pelin si 1 cana de apa si bea cate o cana pe zi timp de o saptamana.
Bun in afectiunile ficatului
Afectiunile ficatului, pancreasului, bilei se trateaza cu infuzie de ceai de pelin, consumata vreme de 21 de zile, cate 50 ml de trei ori pe zi. De asemenea, cu ceai de pelin se trateaza hepatita de natura infectioasa, cangrene diabetice si plagi atone.
Elimina afectiunile cailor respiratorii
Ceaiul de pelin este eficient in stimularea sistemului imunitar. Tuberculoza, o boala inca prezenta in Romania zilelor noastre, se trateaza cu ajutorul infuziei de radacina de pelin. Ceaiul de pelin poate reduce inflamatiile cailor respiratorii, alunga tusea suparatoare, scade febra si imbunatateste starea pacientilor cu raceala si gripa. De asemenea, se pot pune cate 3-5 picaturi de ceai de pelin in fiecare nara, atunci cand sunteti foarte raciti.
Pelinul mai are si proprietati antitumorale, fiind folosit adesea in tratarea cancerului de esofag.
Bun impotriva viermilor intestinali
Deoarece pelinul are puternice proprietati vermifuge si cicatrizante, se foloseste in combaterea viermilor intestinali (limbrici, oxiuri) si in dizenterie. O cana cu ceai de pelin sau 3 linguri cu tinctura de pelin administrate zilnic timp de 2 saptamani sunt suficiente pentru a scapa definitiv de paraziti sau viermi intestinali. Efecte maxime ale acestor tratamente naturiste cu pelin se obtin in majoritatea afectiunilor parazitare daca se asociaza pelinul cu lemnul Domnului si piretru.
Alunga durerile de cap si insomnia
La nivel extern, pelinul trateaza o serie de afectiuni printre care insomniile si migrenele, cu ajutorul decoctului de pelin in care inmuiem un prosop si infasuram capul. Daca vrei sa actionezi si intern, atunci prepara o ceasca cu ceai de pelin pe care s-o bei cu inghitituri mici pe tot parcursul zilei. Iti va lua durerea cu mana.
Calmeaza afectiunile pielii
Pelinul este un dezinfectant minunat, curata si usuca ranile. Ranile, taieturile, traumele pielii, arsurile de orice tip, oparelile, intepaturi de insecte, plagile, toate pot fi tratate cu ajutorul infuziei de pelin si a pansamentelor cu pelin proaspat, pisat. Prepara un ceai concentrat din 6 linguri pelin si o cana de apa clocotita. Las-o sa se raceasca, apoi tamponeaza zona arsa sau infectata cu ceai de pelin si las-o sa se usuce. in cateva zile vei vedea si rezultatele.
Vindeca problemele vaginale
Pelinul poate fi folosit de femei pentru reglarea ciclului menstrual sau pentru dismenoree, ca urmare a starilor de tensiune psihica intensa. Se administreaza pulbere de pelin in asociere cu pulbere de ghimbir. O cura de numai o saptamana tonifica foarte mult zona uterului si a organelor genitale feminine si favorizeaza redeclansarea menstruatiei. Pentru candidoza sau vaginite atrofice poti apela la spalaturi cu ceai de pelin superconcentrat (3 linguri de pulbere la o cana de apa). Infuzia de pelin are efect antimicotic si antiinflamator.
ATENTIE!
Pelinul devine o planta periculoasa, daca este consumata o perioada indelungata sau in cantitati mari, asadar trebuie sa fie folosita cu masura. Preparatele din pelin folosite in mod abuziv pot duce la intoxicarea organismului si pot aparea astfel efecte secundare: tremuraturi, convulsii, halucinatii, ameteli, insomnie, varsaturi, spasme musculare. De aceea, nu utilizati remedii interne cu pelin mai mult de 14 zile, iar o cura se poate relua numai dupa minimum doua luni.
Pelinul este contraindicat celor ce sufera de infectii intestinale sau afectiuni ale sistemului nervos si este interzis femeilor insarcinate si a celor care alapteaza deoarece dauneaza sugarilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu