Minuni la inmormantarea lui Iustinian Chira
Un filmuleț postat de Youtube surprinde coborârea în mormânt a sicriului cu trupul neînsuflețit al Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, ÎPS Justinian Chira, decedat pe 30 octombrie, la vârsta de 95 de ani.Filmul ar conţine, susțin autorii acestuia, cel puțin trei minuni care ar dovedi sfințenia arhiepiscopului, considerat sfânt încă din timpul vieții și supranumit „voievod al Maramureșului”.
”1) A deschis ochii când era pus în groapă, 2) Zâmbea în sicriu, 3) Geamul sicriului s-a aburit pentru că respira ca unul viu, pentru că Sfinții sunt vii”, scrie și siteul ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com. Minunile s-au produs pe când sicriul cu trupul neînsuflețit al Înaltpresfințitului era coborât în mormântul mănăstirii maramureșene Sfânta Ana- Rohia, unde își doarme somnul de veci și Steinhard, autorul celebrului ”Jurnal al Fericirii”.
Născut în 1921 la Plopiș, județul Maramureș, într-o familie de țărani, Ioan Chira a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele Iustinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah.
A devenit stareţ al acelei mănăstiri (1944 – 1973), unde a desfăşurat o apreciabilă activitate gospodărească şi pastorală. În 1948 a devenit protosinghel, iar în 1967 arhimandrit.
A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj şi apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obţinut licenţa.
La 11 iunie 1973 Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul Maramureşanul, iar hirotonirea episcopală a avut loc în data de 9 septembrie 1973.
În contextul refacerii ierarhiei române unite în Maramureş prin consacrarea episcopului Lucian Mureşan la Baia Mare în 27 mai 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la 9 iunie 1990 numirea lui Iustinian Chira ca locţiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i reşedinţa la Baia Mare.
În data de 27 septembrie 1990 Sfântul Sinod a reînfiinţat Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira. Alegerea a fost recunoscută de preşedintele Ion Iliescu prin decretul nr. 53 din data de 7 noiembrie 1990, publicat în Monitorul Oficial al României din 9 noiembrie 1990.[
Instalarea sa în funcţie a avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare.
În noua slujire, a înfiinţat un seminar teologic în Baia Mare. A iniţiat foaia eparhială „Graiul Bisericii Noastre”.
Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la data de 13 decembrie 2009.
IPS Iustinian Chira, în vârstă de 95 de ani, a suferit pe 29.10.2016 un infarct miocardic şi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, potrivit unor surse din cadrul Episcopiei, stingându-se câteva ore mai târziu.
Considerat de mulți credincioși sfânt încă din timpul vieții, Iustinian Chira spunea cu puțin timp înainte de trecerea la cele veșnice: „Eu țip la neputinţa noastră, a tuturor. Suntem creştini şi nu suntem pătrunşi de marea taină a creştinismului.”
https://www.youtube.com/watch?v=g_RVh3TtOAM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu