Vocea ne poate semnala o boala grava

Vocea ne poate semnala o boala grava

De cele mai multe ori nu acordam atentie vocii noastre si remarcam doar tonul ridicat cand cineva vorbeste prea tare sau, dimpotriva, vocea placuta din telefon sau de la radio a unei persoane pe care ne-o imaginam in fel si chip. Expertii in domeniu spun insa ca vocea poate fi si un instrument util in diagnosticarea unor boli.

Anumite modificari in tonul vocii pot fi semnul unor serioase probleme de sanatate. Amy Cooper, un medic celebru la un institut de cercetare in domeniul ORL din Statele Unite, a realizat un top cu cele mai comune boli care se manifesta si prin schimbarea vocii.

Vocea ragusita

Astfel, o voce putin ragusita, mai ales dimineata, poate fi semn aparitie bolii de reflux gastric. Acidul din stomac ajunge in esofag si irita gatul si laringele, iar problema poate duce chiar la inflamarea corzilor vocale, rezultand intr-o voce rugusita. Desigur, deseori vocea ragusita apare din cauza unor boli mai putin grave, cum este laringita, dar va disparea in aproximativ o saptamana. 

Vocea nazala

Vocea nazala este de obicei rezultatul sinuzitei cronice.Tonul specific racelilor si nasului infundat modifica foarte mult vocea, pentru ca blocheaza fluxul de aer, care nu mai poate trece prin fosele nazale. De multe ori problema apare din cauza inflamarii polipilor.

Vocea ingrosata sau foarte slaba

O schimbare in ton poate pune in evidenta si o problema a glandei tiroide. Cand tiroida nu functioneaza cum trebuie, au loc tulburari hormonale, care schimba vocea. De cele mai multe ori, spune Cooper, in aceste conditii se ingroasa. In cazul adultilor, acesta este un semn al hipotiroidismului, la fel si vocea ragusita, aspra. De asemenea, cei care au tumori la nivelul glandei tiroide se confrunta cu o slabire a vocii, pentru ca nervii din laringe si corzile vocale pot fi paralizati. Cancerul tiroidian poate distruge nervii, de obicei pe singura parte si cum doar una dintre corzile vocale se poate misca, vocea devine foarte slaba, soptita.

Vocea mai groasa

In schimb, vocea mai groasa sau foarte slaba poate indica o problema cu glanda tiroida. Si bolnavii de Parkinson sufera diferite modificari ale vocii. Aproximativ 90% dintre cei diagnosticati cu aceasta afectiune sufera diferite modificari ale vocii. Pacientii au dificultati in a se monitoriza corect si au impresia ca vorbesc normal, tare, cu inflexiuni, dar, de fapt, vocea lor este slaba si monotona.

Vocea dogita

Vocea dogita, care nu dispare, reprezinta un semnal serios de alarma. Specialistii citati de revista Medical Daily atrag insa atentia ca o voce foarte ragusita, care nu dispare, este un semn ca trebuie facuta urgent o vizita la medic. Uneori, tumorile canceroase care apar la nivelul laringelui, in primele stadii ale cancerului, pot determina schimbarea vocii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu