Laptisorul de matca, leac de viata lunga
Un remediu foarte valoros pentru toate vârstele, lăptişorul de matcă are proprietăţi de refacere a ţesuturilor, de regenerare şi de întinerire. Este considerat un elixir, iar apifitoterapeuţii îl recomandă atât în scop preventiv, cât şi curativ, deoarece creşte speraţa de viaţă.Lăptişorul este o substanţă naturală produsă de albine, cu care este hrănită regina stupului (numită şi matcă) şi tot puietul albinelor în primele 3 zile ale ciclului de dezvoltare.
Potrivit dr. Cristina Pavel, medic cu competenţe în apifitoterapie, lăptişorul conţine mai multe tipuri de substanţe hrănitoare, atât aminoacizi esenţiali, cât şi foarte multe substanţe lipidice, despre care s-a demonstrat că au proprietăţi antibiotice, regeneratoare la nivelul celulelor nervoase, imunostimulatoare şi antitumorale.
Recomandat în cazul tulburărilor endocrine
Medicul subliniază că lăptişorul de matcă mai conţine vitamine din complexul B, precum şi săruri de calciu, potasiu, fier, anumite enzime şi substanţe de tip steroidian. Din acest motiv, substanţa produsă de albine este indicată în tratarea tulburărilor endocrine feminine sau masculine şi în problemele legate de fertilitate.
„Pe scurt, lăptişorul ajută persoanele de toate vârstele să îşi desfăşoare normal activitatea zilnică şi să ajungă la performanţele fizice şi intelectuale dorite, precum şi să îşi rezolve unele probleme grave de sănătate“, afirmă dr. Cristina Pavel.
Ajută sistemul imunitar
Lăptişorul are efecte benefice atât pentru bolnavii de cancer, cât şi pentru persoanele sănătoase, iar studiile au arătat că stimulează imunitatea. În plus, ajută persoanele care au infecţii cronice sau recidivante să scape definitiv de anumite probleme infecţioase, inclusiv în cazul unor agenţi infecţioşi de tipul virusurilor, nu doar bacteriilor.
„Acest efect de imunostimulare este de dorit şi la persoanele care au cancer, mai ales în cazul tipurilor de cancer care au pornit de la o infecţie virală – de exemplu, cancer hepatic dezvoltat pe o infecţie cu virus hepatitic sau cancer de col uterin apărut după o infecţie cu papilomavirus“, explică medicul apifitoterapeut Cristina Pavel.
Cât durează o cură
Lăptişorul de matcă crud se poate folosi intern, în doze care pot varia, în funcţie de persoană, între 1 şi 8 grame zilnic. Remediul se poate administra împreună cu alte produse apicole sau extracte de plante. Curele pot fi mai lungi sau mai scurte, în funcţie de nevoi, dar dr. Cristina Pavel spune că, în medie, o cură cu lăptişor de matcă este de 3 luni.
Pentru utilizare externă, lăptişorul este folosit mai ales în industria cosmetică, fiind inclus în numeroase creme, şampoane, măşti, loţiuni şi produse de îngrijire pentru că are un efect de hrănire şi regenerare a pielii.
Info
Lăptişorul de matcă hrăneşte fiecare celulă din corp şi contribuie la o mai bună circulaţie a sângelui şi a limfei.
Are şi contraindicaţii
Substanţa naturală produsă de albine nu se administrează copiilor foarte mici. Medicul Cristina Pavel ne atrage atenţia că există contraindicaţii, dar acestea sunt legate de anumite sensibilităţi pe care le poate avea o persoană, cum ar fi alergiile sau intoleranţele.
Se recomandă cu prudenţă persoanelor care suferă de cancere cu componentă hormonală, însă există prea puţine cercetări pentru a vedea dacă, într-adevăr, lăptişorul favorizează sau, din contră, stopează aceste forme de cancer.
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, acupunctură, homeopatie
Recomand utilizarea lăptişorului de matcă pe categorii de vârste: la copiii anemici, care nu iau în greutate sau care răcesc foarte uşor, la adulţii care au probleme legate de sistemul nervos, glandele endocrine, sau fertilitate, carenţe vitaminice, oboseală, stres, tumori, iar la vârstnici, pentru un plus de energie şi pentru păstrarea tinereţii cât mai mult timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu