Factori de risc pentru cancerul gastric

Factori de risc pentru cancerul gastric

Cancerul gastric apare initial la nivelul mucoasei gastrice, apoi se extinde dincolo de peretele stomacului si in tesuturile invecinate, ulterior aparand metastaze. Cea mai frecventa forma - 95% din totalul malignitatilor gastrice este adenocarcinomul.


In prima faza a bolii, 80% dintre bolnavi nu acuza simptome, insa in faza avansata apar durerea abdominala, scaderea ponderala si hemoragia digestiva. "Pentru a evolua din stadiul de cancer precoce in cel de cancer avansat este nevoie de aproximativ 8 ani, timp suficient de a surprinde pacientul intr-o etapa vindecabila, conditia obligatorie fiind aceea de a se prezenta la medicul gastroenterolog pentru o endoscopie digestiva", sustine prof.dr. Cristian Gheorghe.

Factori de risc pentru cancerul gastric

1. Infectia cu Helicobacter pylori.

Aceasta bacterie este vinovata si de dezvoltarea ulcerului gastroduodenal si a gastritei. "Totusi, numai 1-2% dintre cei care au aceasta bacterie si gastrita cronica vor face cancer gastric si anume cei care au si alti factori de risc, inclusiv un teren individual predispozant", precizeaza medicul.


2. Dieta

Folosirea excesiva a sarii in mancare, consumul mare de alimente procesate, prajite sau fripte, afumaturile - fie ele de peste sau carne, mai ales cele preparate industrial - abundenta de nitrati si nitriti sunt tot atatia factori negativi.

3. Fumatul

Fumatorii au un risc de 2 ori mai mare de a face cancer gastric. Conteaza atat numarul de tigari fumate zilnic cat si durata viciului. Tigara contine peste 600 de substante chimice care deterioreaza celulele, provoaca modificari in ADN. Fumatul nu cauzeaza doar cancer gastric, ci si oral, laringian, esofagian, hepatic sau pancreatic.


4. Grupa sanguina

Factorii genetici au si ei importanta lor, mai mult de 10% din pacientii ce prezinta aceasta patologie fiind membrii aceleiasi familii. Si un alt aspect foarte important: "Grupa sanguina A este cea mai predispusa la cancerul gastric", completeaza specialistul.

Masuri de preventie

Consumati zilnic legume sau fructe diferit colorate, pentru a furniza organismului protectia necesara. De asemenea, consumati mancare gatita acasa din ingrediente proaspete, de sezon sau congelate termic, atunci cand anotimpul nu permite.

Includeti in dieta fibrele - de exemplu, cerealele integrale, nerafinate sau cele minim procesate.


De asemenea, daca ai trecut de 45-50 de ani si ai rude de gradul intai cu cancer gastric (mama, tata, frati, surori) sau si alti factori de risc sau simptome precum dispepsie, fa-ti o endoscopie digestiva superioara.


Daca ai un istoric familial si simptome precum: scadere ponderala nejustificata, dureri abdominale nocturne, hemoragie digestiva, consulta de urgenta un medic, indiferent daca esti tanar sau batran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu