Drumul catre Dumnezeu si fara biserica

Drumul catre Dumnezeu si fara biserica

La vârsta de 17 ani a început să disece cadavre din cimitirul bisericii locale. Între 1508 și 1512 a pictat plafonul Capelei Sixtine din Roma. Michelangelo Buonaroti, cunoscut în întreaga lume drept un geniu artistic cu realizări excepționale în pictură, sculptură și arhitectură, a fost totodată și un foarte bun anatomist, secret pe care l-a ascuns prin distrugerea tuturor schițelor și notelor sale anatomice.

Cu toate acestea, secretul său a fost dezvăluit mulțumită unei analize efectuate la mai bine de 500 de ani după ce acesta a fost ascuns de ochii Papei Iulius al II-lea, chiar în trupul lui Dumnezeu.

Aceasta este concluzia a doi cercetători specialiști în neuroanatomie de la Universitatea Baltimore, Maryland. Cei doi experți au analizat Separarea luminii de întuneric o scenă din Facerea lumii pe care Michelangelo a pictat-o pe plafonul Capelei Sixtine, și au ajuns la concluzia că artistul a ascuns imaginea unui creier uman în chipul lui Dumnezeu.

Cercetătorii afirmă că pictura este o reprezentare foarte precisă a creierului uman, a măduvei spinării și a trunchiului cerebral.
Michelangelo a împrejmuit Divinitate cu un giulgiu similar creierului uman pentru a sugera că Dumnezeu îl înzestra pe Adam nu doar cu viață, ci și cu inteligența supremă de care dau dovadă oamenii.

Michelangelo a pictat plafonul în patru ani, realizând imaginile de la est spre vest, începând de la intrarea în capelă și încheind deasupra altarului. Ultima scenă pictată îl reprezintă pe Dumnezeu care separă lumina de întuneric. În această regiune, cercetătorii au descoperit că Michelangelo a ascuns trunchiul cerebral, nervul optic și ochii.

Criticii de artă și istoricii au fost surprinși de anumite nereguli anatomice în modul în care Michelangelo a înfățișat gâtul lui Dumnezeu și de modul ciudat în care era luminată această zonă.

Nu este vorba despre erori, ci de un mesaj ascuns. Cercetătorii spun că nervii optici sunt reprezentați în aceeași manieră în care au fost ilustrați de Leonardo da Vinci, în anul 1487.

 Nu este un secret faptul că relația lui Michelangelo cu Biserica catolică a devenit încordată spre sfârșitul vieții sale. De altfel în capodopera sa, Michelangelo și-a pictat chipul în două locuri, în ambele fiind torturat. Unii experți afirmă că mesajul secret este acela că inteligența și organul trupesc permit oamenilor să ajungă la Dumnezeu, fără ca această relație să mai fie intermediată de Biserică

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu