Cum ne distruge viata gandirea negativa
Ca specie, am fost atenti la pericolele din mediu ca sa supravietuim. Nu e de mirare ca am dezvoltat un mod de gandire bazat pe a cauta amenintarile.Mintea noastra functioneaza in primul rand gandindu-se la negativ, la amenintari, dar in ziua de azi amenintarile nu mai sunt ce au fost odata, iar aceasta conditionare poate fi schimbata. Si e necesar sa fie schimbata. Daca simtim ca traim intr-o continua amenintare, hormonii de stres vor fi eliberati in mod continuu.
Medic psihiatru si profesor, Daniel Amen, este unul dintre expertii mondiali specializat in aplicarea imagisticii creierului in clinicile de psihiatrie.
Acesta s-a consacrat studierii modului in care gandurile, fie negative, fie pozitive, ne influenteaza viata sub toate aspectele. Potrivit specialistului, gandurile pozitive ne pot schimba, intr-adevar, viata in bine.
In lucrarea sa „Chage Your Brain, Change Your Body”, el defineste simplu si sugestiv tipul de gandire negativa: „Soaptele care ne invadeaza creierul, spunandu-ne ca nu suntem suficient de buni, suficient de aratosi sau ca suntem o fiica, o mama sau un angajat de doua parale”.
Iata cateva dintre cele mai frecvente ganduri negative. Gandirea „in alb si negru”, de tipul „totul sau nimic”, este un tip de gandire negativa. Ne convinge sa renuntam la orice alta incercare daca ceva nu ne reuseste din prima. „Nicioada sa nu spui niciodata” este o vorba foarte folositoare, care ne va impiedica sa generalizam totul si sa renuntam la actiune, scrie bzi.
Cum inlocuim gandirea negativa
Potrivit specialistului, in fiecare dintre noi sta puterea de a schimba gandirea negativa cu cea pozitiva. Tehnica propusa de Daniel Amen pentru a schimba ANT (ganduri automate negative) este aceea de a scrie pe hartie grijile si a le pune sub semnul intrebarii.
De pilda, daca nu suntem multumiti de felul in care aratam, scriem acest lucru, apoi scriem ce remedii ne-ar putea ajuta sa ne imbunatatim aspectul fizic.
Astfel, gandurile noastre se vor transforma in actiuni, iar actiunile vor duce, in final, la transformarea dorita. „Trupul ne urmeaza gandul. Nu are de ales”, spune Amen. Toate dorintele trebuie sa aiba insa o baza reala, pentru ca altfel vom fi si mai dezamagiti.
Primul pas si cel mai important e constientizarea, apoi exista multe tehnici de a schimba directia predominanta a gandirii, de la mesajele pozitive transmise cu entuziasm pana la experimentarea mersului pe carbuni incinsi.
Recunostinta si ritmuri
Cea mai la indemana forma de bucurie, de emotie pozitiva, ramane recunostinta. Putem gasi toti motive nenumarate sa fim recunoscatori. Avem nevoie doar de putin exercitiu in acest sens. Putem extinde gama de sentimente pozitive cu multe altele asa ca probabil e necesar un articol separat despre toate astea.
Traim non-stop sub presiunea de mai mult si mai repede si mai bine, intr-un ritm grabit, de microunde, ritm normal in societatea de azi. Dar echilibrul necesar refacerii il gasim in natura, in relaxare, in perioadele scurte petrecute in alt ritm. Si fiecare are propriile ritmuri, nu exista o reteta universala.
Ritmul relaxarii tale e deja in mintea ta, doar trebuie sa-ti iei o pauza de la agitatie, sa schimbi putin ritmul interior ca sa-ti poti accesa resursele si sa gasesti o lume plina de calm si rabdare si frumusete. Poti cauta frumusetea si in exterior, in natura, in carti, in muzica, in filme, poti gasi frumusete in zambetul unui copil sau in jocul unui catelus sau in cantecul unei pasari.
Orice forma de frumusete are efect de relaxare, doar trebuie sa te opresti si privesti! Orice incetinire a ritmului de viata pe perioada scurta are acelasi efect, de relaxare. Iar forma de relaxare suprema e somnul de calitate. Adica sa nu dormi in pat cu grijile, sa te culci la ore rezonabile, sa nu folosesti cafeaua ca pe un leac universal. Nimic nu inlocuieste somnul ca efect de regenerare a energiei si a creierului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu