Ce spun cosmarurile despre personalitatea noastra?

Ce spun cosmarurile despre personalitatea noastra?

Cand vine vorba de cosmaruri, cele mai frecvente intrebari pe care ni le punem sunt urmatoarele: ce sta la baza producerii lor si ce scop au? Potrivit unu studiu recent, un procentaj de 5% pana la 8% dintre adulti se confrunta cu cosmaruri, pe cand in cazul copiilor sub 12 ani procentul este mai ridicat: intre 20% si 39%.

Profesorul asociat al Scolii de Medicina din Colorado, Jim Pagel, sustine ca ele sunt, de fapt, o multime de tipuri de vise inspaimantatoare care apar in toate stadiile somnului. Terorile nocture, de exemplu, care se manifesta prin experimentarea unui sentiment puternic de frica si, uneori, cu somnambulismul au tendinta de a aparea la jumatatea ciclului somnului, in timpul somnului adanc si oamenii care trec prin aceste momente se trezesc cu o inexplicabila senzatie de teama.

Cosmarurile, insa, sunt experimentate in timpul fazei de miscari rapide a ochilor, care apare la finalul ciclului de somn. Potrivit celor spuse de Pagel, acestea sunt doar niste vise cu o poveste inspaimantatoare si sunt extrem de comune, afectand pe oricine la un moment dat, potrivit IFL Science.

"Consider ca aceste vise sunt minunate. Visele normale sunt, de fapt, un raspuns cognitiv al modului in care creierul functioneaza, pe cand cosmarurile ofera un raspuns cu privire la ceea ce se intampla in mintea ta", este de parere Pagel. Cosmarurile ne pot ajuta sa ne intelegem propriul psihic, iar din acest punct de vedere pot fi benefice, mai ales cand vine vorba de creativitatea interioara nedescoperita inca. Tocmai de aceea, Pagel spune ca persoanele care se confrunta cu cosmarurile au o personalitate creativa.

Lucrurile devin mai complicate atunci cand cosmarurile ii impiedica pe oameni sa doarma normal si sa se odihneasca, iar in timpul zilei sunt extenuati.

Stresul posttraumatic a fost identificat drept o cauza majora in aparitia cosmarurilor, persoanele care au trecut prin experiente traumatizante experimentand cosmaruri foarte des. Un studiu a aratat ca in 80% dintre cazuri, astfel de persoane se confrunta cu acest tip de vise, iar un altul a dezvaluit faptul ca 53% dintre veteranii Razboiului din Vietnam se confrunta, de asemenea, cu astfel de vise.

S-a observat ca o parte a creierului responsabila de controlul fricii si al anxietatii, amigdala, are o activitate crescuta in cazul oamenilor care se confrunta cu stresul post-traumatic si care se confrunta cu cosmaruri in timpul noptii.

Mai mult, multe persoane se confrunta cu momente de somnambulism, atunci cand ei reactioneaza fizic in fata viselor si apare atunci cand partea din creier resonsabila de paralizarea muschilor in timpul somnului nu functioneaza in parametri normali, astfel ca persoanele se pot ridica si pat si se pot misca prin camera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu