Misterul disparitiei a civilizatiei mayase

Misterul disparitiei a civilizatiei mayase

Cercetătorii au analizat mineralele dintr-o cunoscută peșteră submarină de lângă Belize, numită Gaura Albastră. Ei au aflat detalii importante, care pot să explice misterul civilizației mayașe.

Mineralele găsite acolo și în lagunele din apropiere arată că în perioada 800-900 e.n., a fost o secetă puternică în această regiune.

După ce ploile au revenit, mayașii s-au mutat spre nord, dar au dispărut din nou, după câteva sute de ani, tot într-o perioadă de secetă.

Și alte studii anterioare au indicat seceta ca o posibilă explicație pentru declinul și dispariția culturii maya. Această cercetare confirmă teoria, aducând noi dovezi.

Civilizația maya a înflorit între anii 300 și 700 e.n., în Peninsula Yucatan, unde a construit piramide, a dezvoltat o scriere hieroglifică și a pus bazele unui calendar avansat.

După anul 700, cultura mayașilor a început să decadă, lumea lor fiind cuprinsă de războaie și anarhie. Explicațiile pentru această decădere sunt numeroase, dar în ultimii ani tot mai mulți cercetători cred că de vină a fost seceta.

Prima dovadă a venit în anul 2012, în urma analizării unei stalagmite dintr-o peșteră din Belize, care prezenta semnele unei scăderi drastice a precipitațiilor.

Unii cercetători cred că în acea perioadă, musonul nu trecea prin zona Peninsului Yucatan. Cercetătorii au preluat mostre de sedimente din Grota Albastră și au urmărit raportul dintre titaniu și aluminiu.

O cantitate mare de titaniu înseamnă ploi abundente, pentru că acest compus chimic se află pe rocile vulcanice, care în timpul ploilor ajunge în râuri și în oceane.

Astfel, în perioada 800-1000 e.n., au avut loc doar două cicloane tropicale, la interval de 20 de ani și nu la 5-6 ani cât ar fi normal.
Fenomenul se repetă și în perioada 1000-1100 e.n., când a avut loc Mica Glaciațiune și a fost o perioadă de secetă în regiunea Yucatan.

Este momentul în care decade orașul Chicen Itza din Mexic, ultimul refugiu al mayașilor. Seceta a însemnat foamete, tulburări sociale, revolte, care au dus la dispariția unei civilizații.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu