Boala putin cunoscuta, Hepatita G

Boala putin cunoscuta, Hepatita G

Pe langa hepatitele virale foarte cunoscute: A, B, C, D, E sunt si altele noi precum: hepatitele virale G (descoperit pentru prima data in 1995), F, H, I si TTV, care au inceput sa fie cunoscute si studiate de curand.


Generalitati
Virusul hepatic G este o maladie infectioasa acuta sau cronica din grupul infectiilor sangvine si antroponoze, provocata de virusul hepatic G, ce apartine familiei Flaviviridae.

Clinic se manifesta prin intoxicatie generala moderata, dereglari digestive, indeosebi ale functiei ficatului, prin afectarea altor organe si sisteme, fiind insotite de icter al tegumentelor.

Virusul hepatic G, denumit de asemenea virusul GB-C sau HVG, este un virus de tip ARN, asemanator cu virusul hepatic C.

Virusul hepatic G a fost descoperit in momentul in care oamenii manifestau o forma de hepatita in urma transfuziilor, iar cauza ei nu putea fi asociata cu niciunul din virusii hepatici existenti. Acest virus hepatic poate determina o forma acuta usoara de hepatita sau o infectie persistenta la aproximativ 15-30% din adulti. Este inca neclar daca virusul hepatic G cauzeaza hepatita, studiile relevand ca singur, acest virus nu are capacitatea de a cauza afectiuni hepatice.

Virusul hepatic G are o perioada de incubatie similara celei a virusului hepatic C: 3-20 de saptamani.

in majoritatea cazurilor, nu determina simptome asemanatoare celor cauzate de alte forme de hepatite, desi exista posibilitatea ca unii pacienti sa manifeste simptome de tip gripal. De asemenea, rezistenta virusului hepatic G in mediul ambiant la actiunea diferitor factori termici si chimici, este asemanatoare cu a virusului C.

Modalitati de transmitere
Virusul hepatic G este transmis prin tranfuzii de sange, contacte sexuale neprotejate si de la o mama infectata la copilul ei in timpul nasterii. De aceea, riscul de infectare cu virusul hepatic G il au hemofilici, narcomani, alcoolici, pacientii cu imunodeficienta (HIV/SIDA), la bolnavii cu hepatita B sau C.

La o mare parte din bolnavii cu virusul hepatic G, caile de transmitere nu sunt depistate.

Simptome
Marea majoritate a purtatorilor de virus hepatic G sunt asimptomatici.
Tabloul clinic al virusului hepatic G este mai aproape de cel al virusului hepatic C, dar se intalnesc mai rar formele cronice: ciroza si carcinomul hepatic. in cazul virusului hepatic G se pot inregistra forme grave si foarte grave, precum necroza hepatica acuta, anemia aplastica (ca rezultat al aplaziei maduvei osoase).

Diagnostic
Diagnosticul infectiei este deocamdata, doar molecular, prin evidentierea ARN viral.

Tratament
Nu exista tratament specific disponibil impotriva virusului hepatic G, singurul mod de a evita infectarea cu virusul hepatic G este adoptarea unor masuri riguroase de igiena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu