Carnea provenita de la animale tratate cu antibiotice

Carnea provenita de la animale tratate cu antibiotice

Consumul frecvent de carne tratata cu antibiotice scade imunitatea si poate cauza reactii alergice grave. Descopera ce tip de carne are cel mai mare nivel de antibiotice, cum o recunosti si cum trebuie sa o prepari pentru a limita imbolnavirile.


In numite situatii de viata si cu conditia de a fi utilizate in mod corespunzator, antibioticele sunt pur si simplu de neinlocuit. in acelasi timp, antibioticele ne pot cauza un prejudiciu enorm, daca ajung sa patrunda necontenit in interiorul corpului nostru.

Principalii vinovati de prezenta exagerata a antibioticelor in carnea de pe mesele noastre sunt producatorii imorali. in goana dupa profituri enorme si rapide, acestia administreaza animalelor doze mari de medicamente, fara sa respecte termenele de eliminare a preparatelor din organism.

Folosirea medicamentelor este in mare parte justificata de necesitatea prevenirii unor eventuale epidemii, in urma carora carnea ar fi infestata si nu ar mai putea fi consumata. Totusi, ca sa nu provoace daune organismului uman, antibioticele trebuie folosite de crescatorii de animale in stricta conformitate cu normele stabilite de specialistii in domeniu.

In prezent, exista o lista de preparate medicamentoase care pot fi folosite in procesul de productie a carnii si dozele admisibile in acest sens. Totodata, producatorii trebuie sa respecte intervalul de timp in care antibioticul este eliminat integral din organismul animalului. Numai dupa aceasta se poate face sacrificarea animalului. in caz contrar, carnea si produsele de origine animala vor contine o cantitate mare de preparate medicamentoase.

De foarte multe ori, antibioticele sunt administrate si animalelor sanatoase. Producatorii recurg la o astfel de „profilaxie" pentru a camufla conditiile improprii in care este crescut animalul, cum ar fi insuficienta nutreturilor calitative, ingrijire calificata si spatiu echipat.

O alta cauza a prezentei unui nivel ridicat de antibiotice este „prelucrarea" carnii cu preparate medicamentoase imediat inaintea comercializarii acesteia. Procedura are ca scop sporirea termenului de valabilitate a carnii si oferirea unui aspect „proaspat" timp de mai multe zile, pentru ca s-a reusit stoparea inmultirii exagerate a microorganismelor din tesuturi.

Capacitatea antibioticelor de a combate bolile infectioase scade odata cu intrebuintarea frecventa a acestora. De regula, medicii nu se grabesc sa prescrie antibiotice fara a avea un motiv bine intemeiat. Daca antibioticele vor patrunde in mod constant in corpul nostru, impreuna cu carnea pe care o consumam zilnic, acestea isi vor pierde treptat eficacitatea in fata a tot felul de agenti patogeni.

In consecinta, va deveni foarte dificil sa vindecam o amigdalita simpla sau o bronsita cu medicamentele obisnuite si va trebui sa recurgem la preparate mai puternice. Iata un alt risc al poluarii necontenite a organismului nostru cu antibioticele din carne.

In plus, antibioticele pot deveni cauza unor reactii alergice severe. Un produs prelucrat cu medicamente antibacteriene consumat o singura data nu poate sa provoace daune semnificative, dar daca sunt ingerate permanent, pot provoca dermatite severe sau edeme. Antibioticele din carne pot determina, de asemenea, scaderea imunitatii, in special in cazul copiilor.

Trebuie sa stim ca nivelul cel mai ridicat de antibiotice se intalneste in carnea de pasare. Carnea de porc contine mai putine medicamente, iar carnea de vita este cea mai inofensiva din acest punct de vedere.

Tratamentul termic este capabil sa distruga structura chimica a antibioticelor, insa pentru aceasta carnea trebuie preparata timp de cel putin o ora. Daca intentionati sa consumati carne de pui, prima fiertura trebuie neaparat aruncata.

Atunci cand cumparam carne trebuie sa fim foarte atenti la termenul de valabilitate indicat pe ambalaj. Daca termenul de pastrare este prea mare, atunci, cel mai probabil, carnea a fost tratata cu antibiotice. Cel mai bine este sa procuram carne de la gospodariile private.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu