Protejeaza creierul de Alzheimer cu aceste alimente
Fasolea boabe si pestele gras sunt doua dintre alimentele care protejeaza creierul de Alzheimer.
Fa-ti o lista cu cele mai bune alimente recomandate de celebrul Dr. Oz!
Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva, care determina mai
multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate. In primele
stadii ale bolii, simptomele nu sunt foarte evidente. Apoi pacientul
incepe sa aiba mici pauze de memorie numite popular "lapsus". Pe masura
ce boala inainteaza, pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie
in indeplinirea ritualurilor zilnice. Dezorientarea si judecata slaba
sunt urmatorii pasi in evolutia bolii. Ca si in cazul altor afectiuni,
diagnosticarea precoce joaca un rol foarte important pentru ca
tratamentul sa dea rezultate bune si sa se ia din timp masurile de
preventie.
Studiile recente arata ca prin schimbarea unor lucruri marunte in
alimentatia zilnica, riscul de Alzheimer se poate reduce cu pana la 53%,
sustine celebrul Dr. Oz in emisiunea sa "The Dr. Oz Show". Iata care
sunt cele mai puternice alimente care protejeaza creierul de Alzheimer:
1. Peste
Somonul si macroul se numara printre pestii cei mai bogati in acizi
grasi omega-3, esentiali pentru sanatatea creierului, explica Dr.
Oz. De aceea, este foarte important sa te asiguri ca vei consuma pe
parcursul saptamanii macar o portie de peste alaturi de un mix de
legume sau o salata de verdeturi.
2. Fasolea boabe
Trebuie sa incluzi fasolea boabe, precum si alte surse de proteine
vegetale (naut, mazare, linte) in meniul tau macar de trei ori pe
saptamana, sustine Dr. Oz. Fasolea boabe este o sursa buna de fibre si
proteine, cu rol benefic pentru sanatatea creierului.
3. Verdeturi
S-a demonstrat de foarte multe ori ca legumele cu frunze verzi sunt
vitale pentru sanatatea creierului. Numeroase cercetari au scos la
iveala faptul ca persoanele care au consumat macar 1-2 portii de
verdeturi pe zi au avut o rata de declin cognitiv mult mai mica. Prin
urmare, Dr. Oz recomanda consumul zilnic de verdeturi proaspete (spanac,
patrunjel, rucola, salata, varza kale, varza, varza de Bruxelles,
marar, valeriana) pentru a proteja creierul de Alzheimer.
4. Fructele de padure
Doar doua portii de fructe de padure consumate pe saptamana au un
impact spectaculos asupra sanatatii creierului. S-a constatat ca
fructele de padure incetinesc procesul de degradare a creierului,
protejandu-l astfel de boli grave. Consuma capsuni, afine, zmeura,
catina, coacaze si mure, atat proaspete cand le gasesti usor, cat si
congelate. Dr. Oz recomanda in special afinele pe care sa le consumi de
doua ori pe saptamana.
5. Cerealele integrale
Sunt importante pentru sanatatea creierului, insa trebuie sa le
alegi mereu pe cele integrale. Consuma la micul dejun un terci de ovaz
sau alege pentru pranz quinoa, orzul, orezul brun, amarantul, hrisca sau
pastele integrale. Dr. Oz recomanda cel putin trei portii de cereale
integrale pe saptamana.
6. Oleaginoasele
Nucile si semintele crude aduc un aport insemnat de grasimi bune,
fibre si antioxidanti, nutrienti importanti pentru sanatatea creierului.
De asemenea, s-a constatat ca oleaginoasele scad colesterolul rau si
reduc riscul de aparitie a bolilor de inima. Consuma cel putin 5 portii
de nuci/seminte (o portie inseamna un pumn mic) pe saptamana pentru a
proteja creierul de Alzheimer.
7. Vinul rosu
Boala Alzheimer determina formarea de depozite anormale de peptide
beta-amiloide in creier care au diverse forme si dimensiuni. Potrivit
unui studiu citat de Dr. Oz in emisiunea sa, se pare ca vinul rosu
consumat cu moderatie are un impact asupra formei pe care le au aceste
depozite si le impiedica sa se prinda de celulele nervoase.
8. Uleiul de masline presat la rece
Cercetarile au aratat ca persoanele care folosesc uleiul de masline
presat la rece in dieta lor zilnica au un risc mult diminuat de a
suferi de boli cerebrale grave.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu