Muraturile recomandate in anotimpul rece, ne apara de boli

Muraturile recomandate in anotimpul rece, ne apara de boli

Varza murata si moarea nu trebuie sa lipseasca de la masa românului, daca vrea sa fie sanatos toata iarna.

Fiecare gospodina pune toamna muraturi: gogonele, varza, castraveciori, conopida, gogosari, ciuperci, pepeni, prune. Pe tot parcursul iernii, acestea vor asorta mancarea, iar pe perioada postului, nu mai vorbim, aproape ca nu lipsesc de la fiecare masa. Muraturile sunt gustoase, ieftine si foarte sanatoase. Nu ingrasa, si, pe deasupra, prin ingredientele pe care le contin, ajuta in diferite afectiuni. Cu o sangura conditie: muraturile sa fie de casa. Daca apelati la borcanele din hypermarketuri, n-o sa va alegeti nici cu gustul traditional al muraturilor, nici cu aportul de sanatate pe care il ofera numai preparatele obtinute dupa retete vechi de sute si mii de ani.

    Muraturile, o farmacie la borcan

    Cartofii si fasolea, alimentele pe care le vom manca mai des in Postul Craciunului, sunt mai satioase si mai placute la gust daca sunt asociate cu muraturi. Nu par atit de importante ca aliment-medicament, dar trebuie sa stiti ca aceasta prejudecata este complet falsa. Beneficiile pe care le aduc sanatatii sunt imense. Muraturile fermentate contin acid lactic si anumite bacterii, care tin sub control microbii din intestine, diminueaza colesterolul rau, imbunatatesc circulatia, scad tensiunea arteriala, ajuta la digestie, imbunatatesc starea generala a diabeticilor. Muraturile cu otet au si ele rolul lor terapeutic: intaresc imunitatea, calmeaza si vindeca anumite disfunctii digestive, distrug depozitele de calciu din incheieturi, trateaza infectiile urinare, ajuta la mineralizarea oaselor, lupta cu infectiile, cu bacteriile si cu fungii. Folosit impreuna cu sarea, efectul antibacterian al otetului se amplifica. Precautii la consumarea muraturilor trebuie sa aiba doar persoanele care sufera de afectiuni digestive, pentru ca sunt acide si pot acutiza ulcerele. De asemenea, hipertensivii trebuie sa aiba grija la muraturile sarate.

    Dietetice, profilactice si curative

    Muraturile puse toamna tirziu la saramura isi pastreaza aproape neatinse calitatile curative. in procesul natural de fermentatie (nu cel industrial), care are loc in butoiul cu muraturi, culturile de bacterii transforma zaharurile din legume si produc nenumarate substante benefice, nutritive si aromate. Specialistii au demonstrat ca un consum regulat de muraturi combate astmul, dermatitele si previne cancerul de colon. Studiul cercetatorilor suedezi a confirmat ceea ce românii stiu de mii de ani: ca muraturile sunt de leac. Probioticele, supranumite „bacterii prietenoase“, sunt la fel de eficiente ca antisepticele, ducand la distrugerea bacteriilor periculoase care provoaca pneumonia. Muraturile, utile si in carenta de vitamine, favorizeaza digestia mai ales dupa o masa bogata in carne si grasimi. Usturoiul si hreanul din muraturi distrug si ele microbii. Semintele de mustar previn boala Alzheimer. Legumele murate contin antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi, implicati in procesul de imbatranire al organismului. Muraturile sunt recomandate in orice dieta datorita numarului mic de calorii. sunt sursa de vitamina C in sezonul rece, cand legumele si fructele crude lipsesc de pe mesele noastre.

    Frunze care stopeaza cancerul

    Dintre toate muraturile, varza acra este indiscutabil campioana sanatatii. Ea contribuie la activarea metabolismului. E bogata in microelemente si saruri minerale, vitamina C, acid folic (mai ales in frunzele exterioare, de culoare verde), magneziu (restabileste vitalitatea la persoanele suprasolicitate). Nutritionistii apreciaza ca, pentru unii bolnavi, varza murata este mai folositoare decat cea proaspata, fiind mai bogata in vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12, aliatul tineretii. Vitamina U, prezenta in aceasta muratura, protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal, contribuind la tratarea ulceratiilor. De asemenea, varza acra are renumele de a bloca dezvoltarea tumorilor, activand enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene. Previne cancerul, continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei acestei maladii. Este un bun remediu pentru ficat, rinichi si aparatul locomotor. Cercetatorii spun ca nu-si pierde calitatile in timpul prepararii culinare. Mai mult, daca este fiarta prin inabusire, ajuta la vindecarea membranei mucoasei intestinale.

    Alunga febra, acneea si durerea de cap

    Persoanelor cu astm bronsic li se recomanda zilnic salata din varza murata, ceapa si usturoi. Pentru parodontoza, este indicat ca, de 6-8 ori pe zi, sa se mestece bine cate 3-4 linguri de varza murata taiata marunt. Pentru arsuri la stomac, inainte de fiecare masa se mananca 2-3 linguri de varza murata taiata marunt. Extern, varza murata este de ajutor in tratarea arsurilor solare, sub forma de comprese. Daca un copil mic are febra, se aplica pe talpile lui cate 2 linguri de varza murata taiata marunt, apoi se trag sosetele. In caz de rani, arsuri, lovituri si inflamatii, locurile afectate se panseaza cu terci din varza murata (obtinut prin zdrobire), pus intre 2 straturi de tifon, care se schimba de 2-3 ori pe zi. Daca apare o senzatie puternica de arsura, varza se da prin putina apa fiarta si racita. Tratamentul acneei consta in aplicarea de frunze de varza murata. Compresa se tine 25 de minute, apoi se spala pielea cu apa rece. Cura dureaza 1-2 luni. Durerile de cap trec cu aceeasi varza murata invelita in tifon, pusa pe zonele de dupa pavilionul urechilor si pe timple, apoi capul se leaga cu un prosop. La migrene dese si insuportabile, se beau si cate 100 ml de moare, de trei ori pe zi.

    Cum se pune varza

• Ca sa obtinem varza acra nu doar gustoasa, ci si cu multe efecte terapeutice, iata ce reteta foloseau vechii români. La 10 kg de varza se pun 1 kg de morcovi si 250-350g de sare. Cu primele foi in care sunt invelite capatinile se acopera fundul vasului. Se pun in straturi verzele si varza tocata amestecata cu o parte de sare si morcov ras mare. Se adauga dupa preferinta mere, gutui, catina, felii de sfecla rosie, bobite de rachitele, scorus, seminte de marar sau chimen. Sarea ramasa se dizolva in cantitatea de apa necesara pentru umplerea vasului. Varza se acopera cu un strat de frunze si o bucata de tesatura de bumbac impaturita, deasupra se asaza un platou de ceramica, cu o greutate deasupra, si se tine intr-un loc cu temperatura de 18-22 grade. Zilnic se inlatura spuma, se introduce in cateva locuri un betisor curat pentru eliminarea gazelor. Platoul trebuie sa fie permanent acoperit cu moare. Cand moarea se limpezeste si procesul de fermentare se termina, varza se muta la rece. Dupa ce varza se termina, moarea se pastreaza astfel: se strecoara prin tifon, se aduce pana la 80 grade C, pe foc mare, intr-un vas emailat (nu se fierbe!), si imediat se toarna in sticle sau borcane sterilizate cu filet. Se pastreaza in frigider.

Sfaturi si trucuri de murat legumele
• Pentru a evita inmuierea muraturilor nu folositi sare iodata, ci sare speciala pentru muraturi.
• Muraturile sunt seci daca legumele nu au fost proaspete sau au fost prea batrane atunci cand au fost puse la murat.
• Folositi doar ustensile din lemn, cele metalice pot schimba culoarea legumelor.
• Saramura trebuie sa acopere cu 2-3 cm ultimul strat de legume
• Daca saramura se tulbura, borcanul se tine la soare pana se limpezeste. Dupa fermentatie, muraturile vor fi pastrate intr-un loc racoros.
• Muraturile scoase din vas si neconsumate nu se mai pun inapoi.
• Toate legumele ce urmeaza a fi conservate trebuiesc foarte bine spalate.
• Legumele taiate bucati nu trebuie indesate puternic pentru ca fermenteaza prea repede.
• Capacul borcanului trebuie sa fie inchis perfect etans.
• Folositi apa in care au fiert legumele pentru a umple borcanele, deoarece este plina de vitamine.
• Depozitati conservele in spatii aerisite si intunecate, ascunse de razele soarelui.
• Daca adaugati sare de mare, muraturile vor fi mai crocante.

    Moarea scoate pietrele de la fiere

    Litiaza biliara si renala, gastrita cu aciditate scazuta, giardioza, se trateaza band timp de 2-3 saptamani cate 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Daca pietricele de la fiere sunt mici, se amesteca un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat si suc de la 4 lamai. Cu 24 de ore inainte de procedura nu se mananca nimic. incepand de dimineata, se beau cate 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Timp de 4-5 ore, organismul raspunde cu diaree, in timpul acesta, colecistul se curata de pietre. Dupa procedura, timp de 2 saptamani, se bea ceai din musetel si fenicul. Bolnavii de hemoroizi pot sa bea 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata. Pentru tratarea avitaminozelor si a asteniei, se amesteca un pahar de moare cu unul de suc de rosii, se adauga 150 ml de apa plata, o lingura de miere de albine si o lingura de suc de lamaie. Se bea cate un pahar de 1-2 ori pe zi, intre mese, pana la imbunatatirea starii de sanatate.

    Leac pentru mahmureala si constipatie

    Raguseala si durerile uscate in piept pot fi tratate cu moare astfel: se amesteca parti egale de moare si apa plata. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi. Diabeticii pot sa bea de 3-4 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, cate 1/3 pahar de moare, diluata cu apa, in parti egale. Dupa 7 zile de pauza, cura se repeta. Zeama de varza murata ajuta enorm in constipatii, bauta dimineata, pe nemancate. Se mai poate folosi si amestecata cu o lingurita de drojdie. Moarea ajuta si in diaree, daca se consuma in parti egale, cu suc de rosii proaspat stors. Ficatului ii este bun prieten, daca e bauta de trei ori pe zi, cate 100 ml, intre mese, timp de cateva luni. Pentru gastrita, se bea zilnic moare incalzita, inainte de mesele principale. Doza poate sa creasca treptat pana la 2 pahare pe zi. Mahmureala trece cu 3-4 cepe mari rase din care se face un terci si se amesteca cu 3 pahare de moare, o lingura cu pasta de rosii, piper negru, sare si zahar dupa gust. Stramosii nostri vindecau hernia cu moare de varza. O bucatica de tifon impaturit se imbiba cu moare, se pune pe locul cu problema, deasupra se asaza o felie de cartof crud, se apasa putin si se panseaza. Compresele se tin cate 3 ore zilnic, iar tratamentul dureaza 1-3 luni. 1-2 pahare de zeama de varza pe zi se recomanda si celor care au stari depresive.

    Zeama care face bine la ten
    Moarea ar putea face obiectul unui adevarat tratat medical, la cate proprietati terapeutice are. Frunzele zdrobite trateaza furuncule, insolatia, crapaturile pielii, degeraturile, entorsele. S-a dovedit a fi o arma secreta impotriva gripei aviare. Un om de stiinta corean a luat 13 pui infectati cu virusul gripei aviare, i-a hranit cu varza murata si, dupa o saptamana, a descoperit ca 11 dintre ei s-au insanatosit. Expertii cred ca bacteriile produse in timpul fermentatiei au ajutat pasarile sa invinga virusul H5N1. N-ar fi de mirare sa ajute si in tratarea gripei porcine. Pare de necrezut, dar varza nu face bine numai la sanatate, ci si la frumusete. Se fac masti cu frunze de varza acra, lotiuni cu suc proaspat, comprese cu frunze zdrobite. Dar cea mai surprinzatoare calitate a verzei acre este aceea de afrodisiac. Nutritionistul croat Lejla Kazinic Kreho, specialit in probleme de erectie, sustine ca un consum de varza murata de doua ori pe zi creste potenta, fiind mai eficient decat Viagra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu