Iarna bate la usa, iar alimentele specifice au inceput sa „coloreze” camarile gospodinelor. Printre acestea se numara si muraturile,
foarte populare in sezonul rece. Asadar, va prezentam o reteta de
muraturi asortate pentru iarna la butoi numai buna de incercat.
Muraturi asortate pentru iarna la butoi: ingrediente
- legume potrivite pentru murat, in cantitatea si proportiile
dorite: castraveti, gogonele, conopida, pepeni mici, varza, sfecla rosie
etc.
- hrean proaspat, radacina
- bete de marar uscat
- buchetele de cimbru uscat
- telina
- ceapa
- usturoi
- 3-4 mere si/sau gutui (optional)
- morcovi (optional)
- ardei iute
- frunze de telina, cu tulpina cu tot
- frunze de visin
- frunze de dafin
- piper boabe
- sare neiodata (obligatoriu, altfel muraturile se vor inmuia)
- se mai pot pune boabe de mustar, boabe de ienibahar, alte arome
In cazul acestei retete, precum si a altor retete de muraturi mai
importante decat cantitatile este respectarea unor proportii. Morcovii
si merele sau gutuile sunt dispensabile, potrivit retetecalamama.ro,
scopul lor fiind de a crea un colorit frumos, dar si de a aduce un plus
de dulceata. In schimb, hreanul si ardeiul iute sunt esentiale, pentru
ca vor mentine muraturile tari.
Intr-un vas cu un volum de 10 litri, dupa ce aranjam legumele
astfel incat sa intre cat mai multe, vor incapea aproximativ cinci litri
de apa, iar la fiecare litru se va socoti o lingura de sare neiodata.
Vasul se spala bine si se opareste inainte de folosire. Legumele se
spala si ele si se scurg de apa. Decojim ceapa si o taiem marunt,
curatam usturoiul si il desfacem in catei, iar hreanul se curata de
coaja si se taie pe lungime in bastonase.
Telina se curata, de asemenea, de coaja, si se taie felii, si se
aseaza pe fundul butoiului, cu tot cu frunze. In continuare, se pune un
strat de legume, 2-3 ramurele de cimbru, 2 bete de marar, 2-3 catei de
usturoi, cateva felii de ceapa, 2 felii de telina, 2-3 ardei iuti
intregi si 3-4 bete de hrean. Ingredientele se alterneaza in acelasi mod
pana la umplerea butoiului.
Se aproximeaza cantitatea de apa si se pune la fiert cu piperul boabe (o lingura la 10 litri), sarea si frunzele de dafin dupa gust, pana da in clocot. Se opreste focul si se amesteca cu grija, pana se pana se topeste sarea. Se lasa saramura la racit pana cand devine calduta, apoi se toarna peste legume si se completeaza deasupra cu bete de marar, astfel incat sa nu permita legumelor sa se ridice la suprafata. Se pune capacul si se da butoiasul la loc racoros.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu