Sarcini importante ale ficatului

Sarcini importante ale ficatului

Este cel mai mare organ din corp (cantareste in medie 2 kg), isi poate mari sau micsora volumul in functie de spatiul pe care il are la dispozitie si se regenereaza. Ficatul functioneaza ca un adevarat creier al sistemului digestiv, pentru ca analizeaza toate substantele ce intra in organism si "gandeste" care dintre acestea sunt cu adevarat necesare pentru mentinerea starii de sanatate.

Putini stiu ca despre acest organ se spune ca indeplineste peste 500 de functii care il fac indispensabil organismului.

Sarcini importante ale ficatului1. Sintetizeaza o varietate de substante indispensabile bunei functionari a organismului, printre care glucide, proteine si lipide. Una dintre cele mai importante proteine este albumina, ce reprezinta aproximativ 60% din proteinele plasmei sanguine. De asemenea, ficatul sintetizeaza factorii de coagulare a sangelui. Prin urmare, alterarea acestei functii hepatice diminueaza nivelul proteinelor in sange si produce tulburari de coagulare.

2. Participa la mentinerea glicemiei in limitele normale. Mai exact, ficatul, impreuna cu muschii, transforma glucoza rezultata din digestia glucidelor din alimentatie in rezerve de energie (glicogen) prin procesul de glicogeneza. intre mese, ficatul transforma din nou glicogenul in glucoza, pentru a elibera exact nivelul de energie necesar functionarii organismului.

3. Formeaza rezerve de vitamine: A, D, E, K si cele din complexul B si le elibereaza in sange atunci cand organismul are nevoie de ele. De asemenea, la nivelul ficatului sunt stocate si elementele nutritionale care ne feresc de anemie: fierul si vitamina B12.

4. Are rolul de filtru al substantelor introduse in organism. Astfel, ficatul triaza substantele toxice si deseurile si le transforma in particule minuscule si usor de eliminat din organism.

De asemenea, metabolizeaza substantele nocive (inclusiv drogurile si alcoolul) si le atenueaza efectele. Si majoritatea medicamentelor trec prin ficat inainte de a ajunge in sange. Astfel, atunci cand ficatul sufera, trebuie sa fii atent la tratamentele medicamentoase metabolizate sau eliminate la acest nivel, deoarece exista riscul unui supradozaj.

5. Regleaza concentratia lipidelor din sange si asigura sinteza si degradarea colesterolului.

6. Favorizeaza eliminarea substantelor toxice produse in organism. Mai exact, transforma amoniacul rezultat in urma oxidarii aminoacizilor (substante necesare pentru sinteza proteinelor) in uree, pentru a fi usor de eliminat de catre rinichi.

7. Produce hormoni care controleaza fluxul sanguin si temperatura corpului. In plus, are o influenta majora asupra hormonilor sexuali si tiroidieni.

8. Este prima linie de aparare. Ficatul este unul dintre organele cu cel mai mare numar de leucocite (globule albe) din corp. Specialistii estimeaza ca acesta contine, in mod normal, aproximativ 1.010 celule imunocompetente. Iar prin pozitia sa anatomica, ficatul reprezinta prima linie defensiva a organismului.

Practic, la acest nivel, agentii patogeni sunt pusi in asteptare, astfel incat intregul sistem imunitar sa aiba timp sa-si scoata la inaintare toate armele pentru a-si anihila inamicii.

De asemenea, in cadrul studiilor desfasurate de-a lungul timpului pentru observarea acestui organ, cercetatorii au observat in ficat prezenta interleukinei 7 (IL 7) si citokinei, doua elemente care intervin in diferentierea celulelor T (celule imunitare).

9. Poate produce insulina. Hepatocitele se comporta ca celulele stem, avand capacitatea de a se transforma in celule necesare pentru indeplinirea anumitor functii ale ficatului, dupa nevoie. Mai mult, oamenii de stiinta de la Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer, Israel, au descoperit ca pot reprograma celulele hepatice pentru a produce insulina, in conditiile in care pancreasul nu este capabil sa indeplineasca aceasta functie.

Pentru a face acest lucru, echipa medicului Sarah Ferber a introdus un virus inofensiv, care purta gena Pdx-1, specifica pancreasului, intr-o serie de celule hepatice. Desi gena in cauza nu a intrat in ADN-ul ficatului, acesta a inceput sa produca proteina Pdx-1 si, implicit, sa elibereze insulina in organism. Aceasta descoperire ar putea fi folosita in curand in cazul persoanelor diabetice cu un ficat sanatos. Potrivit specialistilor, fiind vorba de propriile celule ale organismului (din ficat), este exclus riscul respingerii acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu