Condimentul care ajuta creierul sa se vindece
Un condiment unicat pe care il ocoleai pana acum, curcuma, ajuta creierul sa se vindece singur, potrivit cercetatorilor germani care au descoperit ca un compus chimic din acest condiment sustine dezvoltarea de noi celule nervoase.Studiul cercetatorilor germani a fost efectuat pe sobolani, iar rezultalele, publicate in revista Stem Cell Research and Therapy, ar putea ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru pacientii care au suferit un atac vascular cerebral si pentru cei care sufera de Alzheimer, informeazabbc.com.
Totusi, este nevoie de mai multe cercertari inainte ca substanta sa fie folosita pe oameni.
Cercetatorii de la Institutul de Neurostiinte si Medicina din Julich, Germania, au studiat efectele unui compus chimic care se regaseste in mod natural in curcuma, denumit aromatic-turmerone. Cobaii au primit injectii cu acest compus chimic si apoi creierele animalelor au fost scanate.
Anumite zone ale creierului, despre care se stie ca sunt implicate in dezvoltarea celulelor nervoase, au fost mult mai active dupa injectarea infuziei care continea extractul din curcuma.
Cercetatorii spun ca substanta ar putea incuraja dezoltarea si inmultirea neuronilor.
Intr-o sectiune separata a studiului, savantii au „spalat” celule susa neuronale cu solutii care contineau diferite concentratii din extractul de curcuma.
Celulele susa au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula cerebrala, iar expertii cred ca acestea au un rol activ in vindecarea de dupa un traumatism sau boala.
„In cazul oamenilor si al altor animale cu functii cerebrale foarte dezvoltate, abilitatile creierului de a se autovindeca nu par a functiona foarte bine, dar in cazul pestilor si al altor animale mici, aceste mecanisme sunt foarte eficiente”, a declarat doctorul Maria Adele Rueger, o cercetatoare implicata in studiu.
Specialistii au descoperit ca cu cat este mai mare concentratia de extract de curcuma, cu atat se dezvolta mai mult celulele susa neuronale, iar transformarea lor in celule cerebrale specializate are loc mai repede.
„Este foarte interesant ca ar putea fi posibil sa marim eficienta celulelor stem folosind extract de curcuma, iar acest lucru ar putea amplifica abilitatea creierul de a se repara singur”, a mai spus cercetatoarea germana.
Expertii se gandesc acum daca este fezabila declansarea testelor pe pacienti umani. „Nu este inca foarte clar daca rezultatele acestui studiu pot fi aplicate si in cazul oamenilor sau daca abilitatea creierului de a genera noi neuroni in acest mod ar fi de ajutor pentru pacientii cu Alzheimer”, a declarat doctorul Laura Phipps de la Alzheimer’s Research UK, organizatie dedicata studiului acestei boli.
„Este nevoie de mai multe studii pentru a intelege pe deplin efectele acestui compus chimic in relatie cu aceasta afectiune complexa (Alzheimer, n.r.), iar pana atunci oamenii nu ar trebui sa inceapa sa faca provizii de curcuma in camarile lor”, a declarat Phipps.
Compusul acesta este cel mai putin studiat dintre cei doi compusi chimici care se gasesc in curcuma si care ar putea avea un efect asupra organismului uman.
Studii anterioare au sugerat ca un alt compus, curcumina, reduce inflamatiile si are proprietati anticancerigene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu