Piscinele si strandurile sunt focare de infectie
Cu cat sunt mai aglomerate piscinele si strandurile, cu atat sunt mai periculoase pentru sanatatea ta. Pentru multi dintre noi piscina reprezinta o metoda ideala de a scapa de canicula, dar medicii dermatologi avertizeaza ca apa din bazine, sezlongurile, toboganele cu apa si zona cu nisip destinata copiilor pot deveni adevarate focare de infectie.Potrivit specialistilor, micozele, conjunctivitele si tulburarile digestive sunt cel mai des intalnite afectiuni cu care te poti alege dupa o zi petrecuta la piscina sau la strand. "Piscinele ar trebui sa aiba un loc special unde sa ne spalam pe picioare inainte de a intra in bazin, mai ales daca stim ca avem vreo ciuperca sau micoze la nivelul unghiilor. Esential, pentru a ne proteja pielea, este sa ne spalam la dusuri, cu sapun, imediat ce am iesit din bazin", recomanda prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog.
Expertii recomanda sa nu stam desculti, mai ales pe marginea piscinei. In plus, este indicat sa nu imprumutam incaltaminte de la alte persoane, iar dupa plecarea de la strand, sa folosim spray-uri antimicotice, pentru a evita aparitia ciupercilor, mai sustin acestia.
Evitati epilatul inainte de strand
Medicul recomanda persoanelor care au leziuni la nivelul pielii sa evite apa din bazin, deoarece in acest caz microbii patrund mult mai usor. "Desi apa este tratata cu clor si alte substante dezinfectante, persoanele care au si mici zgarieturi sunt predispuse infectiilor. in plus, intre epilat, indiferent de forma pe care o alegem, si mersul la strand trebuie sa treaca cel putin o zi, deoarece la nivelul pielii se produc «microfisuri» prin care patrund microbi", subliniaza prof. dr. Anca Zbranca.
Medicii mai spun ca trebuie sa evitam contactul ochilor sau urechilor cu apa, pentru a preveni aparitia afectiunilor la nivelul acestora. Astfel, dupa ce am iesit din bazin, trebuie sa ne spalam si apoi sa ne stergem cu un prosop curat, de preferat nu cel pe care stam pe sezlong.
Medicii atentioneaza si asupra pericolului ingerarii apei din bazin deoarece riscul aparitiei afectiunilor digestive este destul de ridicat.
Unii microbi rezista la dezinfectantii din apa
Potrivit specialistilor, atat clorul, cat si substantele dezinfectante reduc riscul aparitiei unei boli, dar nu fac miracole. Astfel, medicii avertizeaza ca exista si germeni extrem de rezistenti, cum ar fi Cryptosporidium, care pot supravietui zile in sir chiar si intr-o piscina curatata corect.
Un alt exemplu este Pseudomonas aeruginosa, germenul care provoaca cel mai des dermatite, acele iritatii neplacute pe care le resimtim uneori la cateva zile dupa ce am mers la strand. Si acesta este foarte rezistent la clor, motiv pentru care se recomanda folosirea sapunului dupa ce am iesit din bazin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu