Lucruri mai putin stiute despre rosii

Lucruri mai putin stiute despre rosii

Au fost cultivate pentru intaia oara cu aproximativ 3.000 de ani in urma, de catre mayasi. Acestia au descoperit rosiile, le-au selectionat si si le-au transformat din planta salbatica in aliment. In Europa, rosiile au ajuns tarziu, abia dupa 1600, aduse de catre conchistadorii spanioli. Iar in secolul al XIX-lea, au devenit un aliment uzual pentru europeni, pentru ca la inceputul secolului XXI, sa capete o adevarata celebritate.

Celebritatea nu au dobandit-o doar ca aliment, ci si ca medicament, o calitate recunoscuta dupa decenii de studii-gigant, realizate pe zeci de mii de subiecti. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre rosii:

1. Exista aproximativ 10.000 de tipuri de rosii in intreaga lume.

2. Rosiile sunt de fapt fructe
Din punct de vedere botanic rosia este un fruct. In anul 1893 Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii a decis in unanimitate ca la colectarea taxelor vamale rosiile trebuie considerate legume (desi curtea a trecut in revista faptul ca din punct de vedere botanic, rosiile sunt fructe). In anul 2001 Uniunea Europeana a decis oficial ca rosia este fruct, si nu leguma.

3. Primele tipuri de rosii nu au avut culoarea rosie
Primele rosii erau mici si de culoare galbena, ceea ce explica numele italian pe care l-au primit cand au fost aduse in Europa (n.r. pomi d'oro).

4. Oamenii credeau ca rosiile sunt otravitoare.
In anii 1700, europenii se temeau sa consume rosii deoarece aristocratii se imbolnaveau si mureau dupa ce le mancau. Rosia a primit porecla de "marul otravitor". Problema nu era insa la rosii, ci la farfuriile din aliaj de cositor si plumb pe care acestea erau servite. Din cauza aciditatii crescute a rosiilor, acestea deveneau otravitoare.

5. Nu le pastrati in frigider
Aerul rece din frigider impiedica le altereaza textura si gustul. Pentru a-si pastra gustul, rosiile trebuiesc pastrate la temperatura camerei

6. Pot fi folosite pentru ingrijirea pielii
Datorita acidului pe care il contin, rosiile pot fi folosite pentru curatarea petelor de pe piele. Pulpa de rosii aplicata pe ten ajuta, de asemenea, persoanele cu piele grasa.

7. Salata de rosii preparata cu mult timp inainte de masa isi pierde proprietatile terapeutice.

8. Cotorul verzui al rosiei contine o substanta toxica pentru organism (solanina). Aceasta portiune nu se va consuma.

9. Rosiile pot cauza indigestii
Mancata atunci cand nu s-a copt foarte bine, rosia poate fi indigesta pentru stomacurile mai delicate. Trebuie consumata cand este coapta integral, cu pielita si samburii, care ajuta la digestie si curata intestinul de deseuri.

10. Ajuta la digestia amidonului
Rosia faciliteaza digestia amidonului, deci preparati sosuri de rosii si mancati-le cu paste fainoase si legume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu