Consumul de bere rece pe canicula, riscuri
Medicii atrag atentia ca nevoia de a te racori in zilele caniculare te poate duce la Urgenta. Multi pacienti ajunsi la camerele de garda ale spitalelor, in aceste zile toride, au refuzat sa creada ca doua-trei beri sau chiar mai multe pot avea consecinte dramatice atunci cand este foarte cald.
Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente, spune ca sunt cinci mari pericole la care te expui daca vrei sa „stingi” caldura cu alcool.
„E bine de stiut ca a consuma alcool pe caldura:
1. Poate fi letal. Alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenti si adulti din aceasta perioada.
2. Te incalzeste si iti afecteaza termoreglarea. Racirea brusca
initiala a organismului este urmata de generarea de caldura si de
vasodilatatie avand drept consecinta accentuarea senzatiei de caldura si
perturbarea mecanismelor de termoreglare.
3. Te deshidrateaza. Efectul diuretic vulnerabilizeaza organismul si iti diminueaza capacitatea de a compensa efectele caldurii.
4. Iti altereaza capacitatea de reactie la pericol. Vederea,
vorbirea, viteza de reactie, reflexele si echilibrul precum si starea de
constienta sunt afectate iar alterarea statusului neurologic predispune
la expunerea prelungita la soare sau temperaturi crescute.
5. Nici aportulcaloric si de ftatati nu e de neglijat. Berea blonda
cu o concentratie de 5% are in medie 42 kcal la 100 ml iar cea bruna la
aceeasi concentratie 37 kcal la 100ml, iar daca e mai tare, de 7%,
ajunge si la 48 de kcal Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrata
cu 52 kcal la 100 ml si cea fara alcool cu 26 kcal. Radlerul se situeza
caloric intre berea bruna tare si berea blonda cu cele 45 de kcal la 100
ml. Tineti cont ca lumina si radiatiile ultraviolete degradeaza berea
asa ca se recomanda consumul celei imbuteliate in sticle inchise la
culoare si nu a celei din recipiente de plastic din care berea extrage
mai usor ftalatii cu risc cancerigen”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu