Proprietatile benefice ale ficatului de pui

Proprietatile benefice ale ficatului de pui


Despre ficatul de pasare se spune ca poate combate anemia, iar studiile o confirma. Acest efect benefic se datoreaza atat fierului, cat si continutului bogat de vitamina B12. Specialistii spun ca ficatul de pui contine de trei ori mai multa vitamina B12 decat necesarul zilnic al organismului. Alte studii au scos la iveala ca daca se consuma ficat de pui in mod regulat glanda tiroida se va mentine sanatoasa.

Nutritionistii atrag atentia ca proprietatile benefice ale ficatului sunt valabile doar in cazul in care acest organ provine de la animale si pasari crescute in conditii bio, adica ferite de pesticide, antibiotice, hormoni de crestere sau alti compusi chimici cu potential daunator pentru organismul uman.

Nu trebuie uitat ca ficatul este organul la nivelul caruia sunt metabolizate toate aceste chimicale si nu toate pot fi eliminate. Animalele care au trecut prin terapii medicamentoase nu trebuie sacrificate mai devreme de 2 saptamani de la ultimul tratament.

"In cazul animalelor crescute in conditii improprii, mai multe studii au evidentiat acumularea unor metale grele in organele acestora, in special in ficat. Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, in doze care pot ameninta sanatatea umana. Asadar, daca nu cunoasteti proveninenta alimentelor pe care le cumparati, ar fi mai bine daca ati evita consumarea acestui organ", recomanda nutritionistul Adina Rusu, in Adevarul.

Precautii
Specialistii considera ca persoanele cu hipercolesterolemie sau cele care sufera de guta ar trebui sa evite consumul acestui aliment. "In organism, colesterolul este sintetizat la nivelul ficatului, astfel incat acest organ este imbibat cu aceasta substanta. Si in cazul persoanelor care sufera de guta ficatul ar trebui sa fie pe lista alimentelor interzise. El contine cantitati insemnate de purine, compusi care in organism se transforma in acid uric. Acumularea in exces si precipitarea sarurilor acidului uric duc la formarea tofilor gutosi, cristale care se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor moi, cauzand inflamatiile si durerile din crizele de guta", completeaza Adina Rusu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu