Pepenele rosu contine antioxidanti si fibre
Sezonul cald a început, prin urmare, printre fructele de de pe tarabe, au început să răsară şi pepenii. Verzi sau galbeni, aceştia aduc numeroase beneficii sănătăţii noastre, unele dintre cele mai importante fiind enumerate mai jos.Sursă naturală de vitamine şi minerale, pepenele roşu este fructul ideal pe caniculă pentru că este foarte bogat în apă. De asemenea, consumul de pepene roşu ne ajută să ne menţinem sau să ne redobândim silueta.
Puţine persoane, în zilele caniculare, îşi axează alimentaţia pe mâncăruri grele. Majoritatea consumă în special fructe şi legume. Din acest motiv, vara slăbim cel mai uşor.
Detoxifiază organismul
O dietă bazată pe pepene roşu ne poate scăpa de 4 kg într-o săptămână. Evident, nu trebuie să mâncăm doar pepene roşu, ci să ne axăm preponderent pe acesta la micul dejun şi cină pentru că are efect diuretic şi va elimina apa din ţesuturi şi toxinele din organism. "De asemenea, pepenele roşu are proprietatea de a ne feri de boli precum ateroscleroza", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Atunci când pielea este deshidratată, îşi pierde strălucirea, iar ridurile de expresie se accentuează. Unul dintre cele mai bune moduri de a-ţi hidrata din nou pielea feţei este o mască cu pepene roşu. Datorită conţinutului crescut de apă, dar şi al vitaminelor pe care le conţine, acesta este ideal chiar şi pentru pielea arsă de soare sau iritaţii.
Bogat în vitaminele A, C şi complexul B, pepenele roşu constituie o sursă de antioxidanţi, fibre şi glucide. În plus, toate aceste substanţe din pepenele roşu reduc stresul oxidativ apărut la nivel celular şi protejează inima.
Pepenele roşu conţine o substanţă - arginină - care are proprietatea de a preveni şi trata disfuncţiile erectile. De asemenea, pepenele roşu conţine şi citrulină, un aminoacid ce ajută organismul să producă oxid nitric. Acesta relaxează vasele de sânge şi scade tensiunea arterială. Mai mult, oxidul nitric este o substanţă aflată în compoziţia unor medicamente ce tratează disfuncţiile erectile.
PEPENELE GALBEN
Sărac în calorii (56/100g), pepenele galben constituie o sursă de vitamina A şi betacaroten. Aceşti fitonutrienţi sunt ideali pentru menţinerea sănătăţii ochilor. În plus, vitamina A are şi proprietatea de a reduce riscul apariţiei cataractei cu până la 50%.
SEMINŢELE DE PEPENE
Deşi trec neobservate, seminţele de pepene verde sunt adevărate medicamente naturale! Cine nu a consumat încă aceste seminţe trebuie să ştie că risipeşte o importantă sursă de fibre, grăsimi, minerale şi proteine necesare organismului.
Delicios şi răcoritor, pepenele verde conţine unii dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamine, în special A, B şi C, necesare pentru producerea de energie, antioxidanţi (carotenoizi şi licopen), ce au capacitatea de a călători prin corpul uman şi de a neutraliza radicalii liberi. Licopenul a fost studiat timp de mai mulţi ani, deoarece conţine substanţe ce ajută la prevenirea câtorva tipuri de cancer (de prostată, colorectal, de plămâni şi de sân). Pe lângă beneficiile pe care le aduce consumul de pepene verde asupra organismului nostru, acesta ne mai oferă ceva extrem de important – seminţele. Foarte puţin cunoscute şi chiar ignorate, seminţele de pepene verde sunt o excelentă sursă de sănătate.
Benefice pentru sportivi
Consumul de seminţe de pepene verde poate mări cantitatea de proteine vegetale pe care ar trebui să le conţină dieta noastră. Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, seminţele de pepene verde sunt bogate în magneziu, extrem de necesar în organismul nostru şi indispensabil sportivilor pentru a preveni sau a trata contracţiile musculare. Zincul din seminţe are un aport uriaş asupra bunei funcţionări a sistemului imunitar. Pe lângă toate aceste calităţi, seminţele de pepene verde au un singur inconvenient: se digeră greu. Din această cauză, cantitatea recomandată este de o mână pe săptămână, iar pentru a se evita tulburările gastrice, nutriţioniştii recomandă ca acestea să fie consumate după ce sunt uscate în cuptor şi apoi mărunţite. Atenţie, dacă le decojim, îşi pierd aproape toată cantitatea de fibre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu